BioBlitz

BioBlitz

BioBlitz Katwijk 2022

 

Onderzoeken, ontdekken en kennismaken met de grote biodiversiteit in en om Katwijk. Dat is wat het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer met de ‘BioBlitz Katwijk’ voor ogen hebben.

BioBlitz? Bio staat voor biodiversiteit en Blitz verwijst naar een korte en intense periode. Het doel van de BioBlitz Katwijk is om met elkaar zoveel mogelijk soorten vast te stellen. De organisatoren willen daarbij zowel experts en natuurkenners als het grote publiek betrekken.

Iedereen kan deelnemen. Of dat nu in het veld is of in de eigen tuin of een ander leuk plekje in de buurt van huis. En alle waarnemingen tellen; niet alleen van zeldzame soorten in natuurgebieden, maar ook de waarnemingen uit huis, tuin, straat en park.

Zet alvast in uw agenda! De BioBlitz Katwijk 2022 vindt plaats van 24 tot en met 26 juni 2022. Net als voorgaande twee jaar het laatst weekend van juni. Dat is doorgaans de meest soortenrijke periode van het jaar, met bloeiende planten, veel insecten en jonge dieren.

Deelname is heel makkelijk, of men nu een hele dag op pad wil gaan of slechts 5 of 10 minuten de tijd heeft, en houdt in dat men de eigen waarnemingen van vogels, planten, kevers, vlinders, schelpen, vissen, spinnen et cetera in moet voeren op de website waarneming.nl.

Maar je hoeft niet te wachten tot eind juni. Het hele jaar rond kan je je waarnemingen invoeren en zien welke soorten anderen in en om Katwijk hebben waargenomen.

Hoe kun je meedoen?

  • Maak een account aan op Waarneming.nl: Waarneming.nl is een website met een schat aan informatie over natuurwaarnemingen, de ideale manier om je eigen natuurdagboek bij te houden en altijd opvraagbaar. Met je account kun je alle vogels, planten, insecten, paddenstoelen, zoogdieren en soorten van andere soortgroepen invoeren. Tegelijkertijd wordt er een schat aan informatie verzameld die kan helpen bij onderzoek. Op de website is informatie te vinden over het gebruik en de functies in waarneming.nl en hoe je een account kan aanmaken.
  • Doe mee met de BioBlitz: Ga naar buiten en voer al je waarnemingen in.
  • Registreer al je natuurwaarnemingen met behulp van automatische soortherkenning: Voer al je observaties in op de website van Waarneming.nl of via de app ObsIdentify. Het gebruik van de app ObsIdentify is super eenvoudig. Maak met je telefoon een foto, open de foto in de app en vraag om de soort op de foto te herkennen, selecteer de soort en bewaar de waarneming in je Waarneming.nl account!
  • Volg de resultaten van de BioBlitz: Via een link zal het in het weekend mogelijk zijn om te volgen hoeveel soorten per soortgroep in en om Katwijk al zijn waargenomen.

            Deel je ervaringen via social media en gebruik daarbij #bioblitzkatwijk en natuurlijkkatwijk.

Wil je weten wat hoeveel en welke soorten wij in 2021 hebben waargenomen: Klik dan hier!

Actuele natuurwaarnemingen kan je jaarrond vinden op: Klik dan hier!