BioBlitz

BioBlitz

BioBlitz Katwijk juni 2023

 

Onderzoeken, ontdekken en kennismaken met de grote biodiversiteit in en om Katwijk in de hele maand juni. Dat is wat het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer met de ‘BioBlitz Katwijk’ voor ogen hebben. In de maand juni zullen door het Natuurcentrum Katwijk diverse activiteiten georganiseerd worden in het kader van deze BioBlitz.

BioBlitz? Bio staat voor biodiversiteit en Blitz verwijst naar een korte en intense periode. Het doel van de BioBlitz Katwijk is om met elkaar zoveel mogelijk soorten vast te stellen. De organisatoren willen daarbij zowel experts en natuurkenners als het grote publiek betrekken. Iedereen kan deelnemen. Of dat nu in het veld is of in de eigen tuin of een ander leuk plekje in de buurt van huis. En alle waarnemingen tellen; niet alleen van zeldzame soorten in natuurgebieden, maar ook de waarnemingen uit huis, tuin, straat en park.

Deelname is heel makkelijk, of men nu een hele dag op pad wil gaan of slechts 5 of 10 minuten de tijd heeft, en houdt in dat men de eigen waarnemingen van vogels, planten, kevers, vlinders, schelpen, vissen, spinnen et cetera in moet voeren op de website waarneming.nl.

Hoe kun je meedoen?

  • Maak een account aan op Waarneming.nl: Met je account kun je alle vogels, planten, insecten, paddenstoelen, zoogdieren en soorten van andere soortgroepen invoeren. Op https://waarneming.nl/pages/getting-started/ is informatie te vinden over het gebruik en de functies in waarneming.nl en hoe je een account kan aanmaken.
  • Doe mee met de BioBlitz: Ga naar buiten en voer al je waarnemingen van juni in.
  • Registreer al je natuurwaarnemingen (eventueel met behulp van automatische soortherkenning): Voer al je observaties in op de website van waarneming.nl of via de app ObsIdentify. Het gebruik van de app ObsIdentify is supereenvoudig. Maak met je telefoon een foto, open de foto in de app en vraag om de soort op de foto te herkennen, selecteer de soort en bewaar de waarneming in je waarneming.nl account!
  • Volg de resultaten van de BioBlitz: Via een link zal het mogelijk zijn om te volgen hoeveel soorten per soortgroep in en om Katwijk al zijn waargenomen. Zie: https://waarneming.nl/bioblitz/bioblitz-katwijk-2023/
  • Deel je ervaringen via social media en gebruik daarbij #bioblitzkatwijk en #natuurlijkkatwijk.
  • Ook is er een Facebook-groep ‘BioBlitz Katwijk’, waar je met vragen en hulp voor determinatie terecht kan.