Nachtvlinders, vleermuizen en uilen

Zaterdag 24 augustus was een prachtige zwoele zomeravond, en ideaal voor een vleermuis- en nachtvlinderexcursie in de Pan van Percijn/Panbos. Toen het bijna donker was togen we met zo'n 20 man/vrouw/kind op pad. Met behulp van een bat-detector konden de sonarpulsen van Dwergvleermuizen hoorbaar gemaakt worden. Een Bosuil vloog over en hoorden we later ook roepen.

Op diverse plaatsen rond en op de grote weide van het Panbos waren lampen opgesteld, die veel nachtvlinders aantrokken. Ook was er 'gesmeerd' op een aantal bomen. Smeren is het aanbrengen van zoete stoffen die vlinders aantrekken (fruitmengsel, met wat alcohol). Voor wie een indruk wil krijgen van wat er zoal gezien is deze late avond en vroege ochtend: zie de waarnemingen van nachtvlinders op waarneming.nl op 24 en 25 augustus op www.birdclubkatwijk.nl. Bijzonder leuk waren de drie soorten weeskinderen: Rood, Karmozijnrood en Zwart Weeskind.

Natuurcentrum Katwijk dankt boswachter Henk Haasnoot, de familie Van der Es en familie Langbroek en Casper Zuyderduyn. En Gerrit van Ommering voor de sfeervolle foto van een vangstopstelling, met deskundigen en belangstellenden.

 

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk