Wandeling door De Wilbert en De Kwakelwei

Afgelopen zaterdag 1 september verzamelden zich zo’n 30 geïnteresseerden op het parkeerterreintje bij de ‘ingang’ van het Heerenschoolbos. Na een kort welkom door Arjan van Egmond namens het Natuurcentrum Katwijk nam Dick de Mooij het woord. Als een van de initiatiefnemers van de denktank RijnPark vertelde hij over de historie van deze ‘groene parel’, verscholen gelegen achter verpleegtehuis De Wilbert. Ook vertelde hij over het initiatief om middels de denktank aandacht te vragen voor een ‘groene’ bestemming en inrichting van het naastgelegen gebied de Kwakelwei of Kwakkelwei.

Na deze introducties werd de groep in tweeën verdeeld en gingen wij onder deskundige leiding van Casper en Wouter op voor een leerzame wandeling door het bos. Aronskelk, boleten, Spaanse aak, Aziatisch lieveheersbeestje, Dooiermos, Wijngaardslak; over werkelijk alles wat groeit en leeft in het bos weten deze experts wel iets te vertellen en daarmee de deelnemers te boeien. Op een zonnige plek in het bos liet een Houtpantserjuffer, een kleine libellensoort, zich mooi bekijken. Op hetzelfde moment liet een Groene Specht zijn luidende, lachende roep horen. En enkelen hadden zelfs het geluk om een IJsvogel over de sloot langs te zien schieten. Ook zagen we enkele Paardenbijters; een grotere libellensoort en typisch voor deze tijd van het jaar.

Aansluitend op de wandeling was het mogelijk om de Kwakelwei te bezoeken. Op dit verruigd stukje land gelegen tussen de Vliet en het Additioneel kanaal werden wij verrast door een Vos die daar lekker aan het rondstruinen was. Verder vlogen hier meerdere vlinders als Kleine vuurvlinder, Icarusblauwtje en Hooibeestje. Een mooie afsluiting van een interessante en leerzame wandeling door dit deel van Katwijk a/d Rijn.

Hoezo Kwakelwei? Een kwakel, ook wel kwakeltje of kwakkel genoemd, is een hoge smalle voetgangersbrug, met een vlak middengedeelte en aan weerszijden schuine plankieren met gespijkerde dwarslatten. Langs de schuine planken en het platte dek zijn houten leuningen aangebracht. Deze bruggen zijn vaak onderdeel van een voormalig trekvaartenstelsel. Ze stonden meestal op de kruispunten waar twee vaarten bij elkaar kwamen. Aldus Wikipedia.

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk