COBY VAN HOUDT EXPOSEERT

 
Het is geen geheim dat schelpen voor onze Coby van Houdt het favoriete basismateriaal zijn voor het knutselen op de woensdagmiddagen in het Natuurcentrum Katwijk. Ook gaat ze soms met de kinderen jutten, en die mogen daarna een ‘jutschilderij’ maken. Spelenderwijs bewust maken van al het mooie wat voor het oprapen ligt maar ook van wat er niet hoort te liggen, noemt Coby dat.
Als geboren en getogen Zeeuwse heeft ze iets met het strand en de zee. Ze kwam ook altijd thuis met schelpen, maar ook allerlei andere strandvondsten kregen een plekje in haar huis en tuin. ,,Toen kwam ik op het idee om ermee te gaan knutselen, en zo ontstond een nieuwe hobby, die inmiddels uitgegroeid is tot een echte passie’’.
 
Van die passie kan nu ook het publiek genieten, want Coby exposeert tot en met 6 oktober in Galerie Bieb in haar woonplaats Voorschoten. Maar liefst 24 verschillende creaties zijn hier te zien, het merendeel met schelpen van de Nederlandse en Normandische kust. Maar je komt ook zeewieren tegen, zeepokken, drijfhout, het zeeboontje en zelfs eikapsels van de hondshaai. Op de expositie zijn ook een aantal mozaïeken te zien van serviesgoed en glas, een andere hobby van Coby. Ook combineert ze soms beide hobby’s in één werk.
 
Het is duidelijk: allemaal gaan kijken daar in Voorschoten!

Muts op-muts af quiz

Op vrijdag 7 februari is ‘Heel Katwijk Breit’ afgesloten met een ‘Warme Truiendag-viering’ in de Hoofdbibliotheek Katwijk te Katwijk aan Zee. Een kleine 50 leerlingen van de bovenbouw van de Christelijke Opleidingsschool hadden allemaal een versierde muts op, en speelden met wethouder Jacco Knape de quiz ‘muts op – muts af’, uiteraard met vragen over duurzaamheid en energiebesparing. Als verrassing kwam schaapherder Thomas ook nog langs. Vorig jaar hebben de kinderen met hem en zijn kudde meegelopen, maar gelukkig had Thomas nu zijn schapen niet bij zich.

Na de prijsuittreiking voor de bingo en de mooiste muts kwam er nog een hapje en een drankje, en daarmee was ook deze editie van Heel Katwijk Breit weer afgesloten.

Quiz 3 kleiner

Winnaars natuurfotowedstrijd 2019

Zaterdag 30 november zijn de winnaars bekendgemaakt van onze wedstrijd om de mooiste natuurfoto in en rond Katwijk 2019.
Bij de volwassenen zaten 1 en 2 zo dicht bij elkaar dat we ze hier allebei laten zien. Nummer 1 werd de foto van Piet de Mol van wolken en het strand (zie boven), nummer 2 werd de foto van de luie zeehond van Nick Hijmensen.

NCK Wedstrijd Nick Hijmensen luie zeehond kleiner

 

De winnaar in de categorie onder de 18 was de foto van de zonsondergang op het strand van Anouck van der Plas.

NCK Wedstrijd Anouck van der Plas strand nog kleiner

Van harte gefeliciteerd allemaal, en tot volgend jaar!

Waarom werden krabben zo breed?

Best wetenschappelijk, die lezing van Werner de Gier afgelopen donderdag 29 augustus in het Natuurcentrum Katwijk. Maar heel leuk! De Gier, onderzoeker bij Naturalis op het gebied van krabben, sprak over de evolutie van krabben en deed dat op aansprekende wijze, met leuke illustraties.Ooit zijn die krabben onstaan uit kreeftachtige dieren en in de loop der tijden breder geworden. Waarom? Ja, dat is nog de vraag...

Er was veel belangstelling voor deze donderdagavondlezing; er was geen stoel meer vrij. Hou de Agenda in de gaten. In principe is er elke laatste donderdag van de maand een lezing.

Nachtvlinders, vleermuizen en uilen

Zaterdag 24 augustus was een prachtige zwoele zomeravond, en ideaal voor een vleermuis- en nachtvlinderexcursie in de Pan van Percijn/Panbos. Toen het bijna donker was togen we met zo'n 20 man/vrouw/kind op pad. Met behulp van een bat-detector konden de sonarpulsen van Dwergvleermuizen hoorbaar gemaakt worden. Een Bosuil vloog over en hoorden we later ook roepen.

Op diverse plaatsen rond en op de grote weide van het Panbos waren lampen opgesteld, die veel nachtvlinders aantrokken. Ook was er 'gesmeerd' op een aantal bomen. Smeren is het aanbrengen van zoete stoffen die vlinders aantrekken (fruitmengsel, met wat alcohol). Voor wie een indruk wil krijgen van wat er zoal gezien is deze late avond en vroege ochtend: zie de waarnemingen van nachtvlinders op waarneming.nl op 24 en 25 augustus op www.birdclubkatwijk.nl. Bijzonder leuk waren de drie soorten weeskinderen: Rood, Karmozijnrood en Zwart Weeskind.

Natuurcentrum Katwijk dankt boswachter Henk Haasnoot, de familie Van der Es en familie Langbroek en Casper Zuyderduyn. En Gerrit van Ommering voor de sfeervolle foto van een vangstopstelling, met deskundigen en belangstellenden.

 

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk