Nog even doorbijten

Nog even doorbijten

Het zou een bijzonder jaar worden voor het Natuurcentrum Katwijk, met in ieder geval de viering van het vijfjarig jubileum. Een bijzonder jaar is het ook geworden, maar niet zoals we dat voor ogen hadden…

Het zou een bijzonder jaar worden voor het Natuurcentrum Katwijk, met in ieder geval de viering van het vijfjarig jubileum. De afgelopen vijf jaar hebben we met onze club een mooi fysiek natuurcentrum opgebouwd, op een prachtige locatie (vooralsnog), met een smaakvolle en informatieve inrichting en een wervende uitstraling buiten. We hebben tal van activiteiten georganiseerd; binnenshuis en heel veel buitenshuis, en we hebben contacten en relaties met allerlei organisaties opgebouwd.

Een bijzonder jaar is het ook geworden, maar niet zoals we dat voor ogen hadden. Zoals voor heel Nederland staat het jaar ook voor het Natuurcentrum Katwijk in het teken van corona. Vrijwel alle activiteiten zijn geschrapt, het natuurcentrum ging dicht, voorzichtig weer open met de nodige voorzieningen en sinds deze maand weer helemaal dicht. Jammer, jammer. Laten we hopen dat 2021 veel minder in het teken van corona zal staan. Voorlopig zullen we allemaal nog even door de zure appel heen moeten bijten.

De natuur gaat ondertussen gewoon door. Kijk ook eens op deze website bij Nu in de Natuur en op onze facebookpagina Natuurcentrum Katwijk. Of… ga de natuur in! En dat is wat opvallend veel mensen dit jaar doen. Het is nog nooit zo druk geweest in onze natuurgebieden. Heel mooi natuurlijk, mits men zich maar aan de regels houdt!

Tot minstens half januari gaat ons land weer voor een groot deel op slot. Iets om naar uit te kijken is de Nationale Tuinvogeltelling 2021 van Vogelbescherming Nederland. Vanuit huis bezig zijn met de natuur. Even de geest verzetten in wat toch voor velen een nare tijd is. Het duurt nog even, het vindt pas plaats op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 2021, maar men kan zich alvast voorbereiden door de tuin of het balkon zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels: meer groen (Operatie Steenbreek!) en beschutting, besdragende struiken, afgevallen blad lekker laten liggen, waterbakje/badgelegenheid en natuurlijk voeren. Met vetbollen, potten met vogelpindakaas, wildzangzaad etc. Maak een tuin waar de vogels niet omheen kunnen. Wordt vervolgd!

Goed bedeeld met bottten

Geslaagde première natuurpraetje