Mollen tellen of molshopen tellen

Mollen tellen of molshopen tellen

17 en 18 februari: Mollentelling!

‘Ach, moet je die klauwtjes eens zien, het zijn net handjes! En dat snuitje, zo lief!’ Het zijn veelgehoorde reacties van mensen die een mol eindelijk eens van dichtbij kunnen zien. Helaas gaat het dan meestal om een dode mol (zie foto).

Vaak zullen we de mol niet zien. Een mollentelling lijkt dan ook niet zo’n goed idee. Toch is er in het weekend van 17 en 18 februari een mollentelling. Voor de zesde keer, georganiseerd door de Zoogdiervereniging, Tuintelling en Waarneming.nl. Hoe gaat die dan?

De ondergronds levende mol zie je bijna nooit, maar molshopen daarentegen zijn veel makkelijker te zien. Dankzij die molshopen weten we waar mollen zitten zonder de dieren zelf te hoeven zien. Tijdens de jaarlijkse Mollentelling roept de Zoogdiervereniging op om op zoek te gaan naar molshopen en je waarnemingen van molshopen door te geven. Het is dus eigenlijk een molshopentelling.

Hierdoor ontstaat een goed beeld van de verspreiding van de soort. Tegelijkertijd is het telweekend een goed moment om aandacht te besteden aan de mol. Wat is er zo bijzonder aan dit ondergrondse zoogdier en waarom mag je er eigenlijk heel trots op zijn wanneer hij in jouw omgeving voorkomt?

Wil je meedoen: https://www.zoogdiervereniging.nl/doe-mee/tellen/mollentelling

 

Geslaagde première natuurpraetje

Strandschelp op 1 op Schelpenteldag