Zaterdag 8 mei: Big Day voor de akkervogels

Zaterdag 8 mei: Big Day voor de akkervogels

Zaterdag 8 mei is het Big Day voor de akkervogels!

Wat is een Big Day? Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een dag of dagdeel zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Fanatiekelingen zijn letterlijk van 00.00 tot 24.00 uur in touw, maar dat hoeft natuurlijk niet. Meedoen is belangrijker, en je mag ook voor een halve dag, een paar uur of zolang je maar wilt binnen de 24 uur meedoen. Het gaat om zoveel mogelijk waarnemers, die aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel: het beschermen van akkervogels, zoals de Patrijs en de Gele Kwikstaart.

Dit landelijke event is een uitvloeisel van de Texel Big Day, die al jaren de aftrap vormt voor het Wadden Vogelfestival (dit jaar op 8-9 mei) en voor de Nationale Vogelweek (8-17 mei 2021). Ook in Katwijk gaan teams aan de slag om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op zaterdag 9 mei. De eerste weken van mei behoren tot de potentieel beste vogelweken van het jaar, met vrijwel alle zomergasten al weer terug, nog veel doortrek en ook nog enkele plakkende wintergasten.

Voor het opgeven van teams (1 tot 4 personen), doneren (elk team doneert minstens 25 euro), prijzen (jazeker!) en andere info, zie: https://www.waddenvogelfestival.nl/big-day/wat-is-de-big-day/

De foto van de Patrijzen is gemaakt door Arnold Meijer, tijdens de Big Day van mei 2020. De Patrijs heeft het in onze regio heel moeilijk. Uit Katwijk is de soort al helemaal verdwenen.

Van Kokerbeertje tot Bultrug

BioBlitz afgesloten met speurtocht