Natuurcentrum Katwijk Nieuwsflits

Editie augustus 2017

 

Expeditie

*Veel complimenten hebben we gekregen voor de mooie flyer “Op expeditie”, die te zien is als het eerste tastbare resultaat van de samenwerking tussen het Natuurcentrum Katwijk en Naturalis. Zoals je deze zomer in Naturalis in en om het gebouw ‘op expeditie’ kunt, zo kun je met deze folder ook op het Katwijkse strand op onderzoek uit. Het officiële eerste exemplaar is vorige maand op strand overhandigd aan wethouder Jacco Knape en aan Peter Schalk van Naturalis. De folder is via de regionalen bladen huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente Katwijk en ligt bij Naturalis, horeca- en slaapgelegenheden, VVV, bibliotheken en uiteraard in het Natuurcentrum.


 

Druk druk druk

*Het eerste ‘Zee-evenement Katwijk’ dat op zaterdag 29 juli in en bij onze portacabins werd georganiseerd door IVN Regio Leiden, samen met Naturalis en Natuurcentrum Katwijk, is een groot succes geweest. Honderden bezoekers zijn langs geweest bij de kraampjes met strandvondsten en vissen, en in het Natuurcentrum was er soms geen doorkomen aan. Speciale dank aan onze buurman Henny Schaap (Het Strand) voor de vissen en het Welzijnskwartier voor de tenten. Volgend jaar weer?!


 

foto ivn naturalis natuurcentrumkatwijk zee event 2017 7 2

Knutselen of korren

*Behalve op zaterdag en zondag proberen we in de zomermaanden ook op woensdagmiddag open te zien, met activiteiten voor de jeugd van 6-12 jaar. De ene woensdag knutselen en de andere middag met onder meer ‘korren’ kennismaken met wat er in de zee leeft. Het schema: 2 augustus en 9 augustus korren, 16 augustus knutselen, 23 augustus korren en 30 augustus knutselen. Alleen voor knutselen is opgeven nodig (via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl) en bedragen de kosten 1-3 euro per kind, afhankelijk van de gebruikte materialen.


 

foto ivn naturalis natuurcentrumkatwijk zee event 2017 6 2

Wat is dit??

Op zaterdag 12 augustus organiseren we samen met Naturalis een determineer-middag’. Heb je een schelp, bot of iets anders in de natuur gevonden en je wil graag weten wat het is? Van 14.00 tot 17.00 zijn er specialisten van Naturalis en vrijwilligers van het Natuurcentrum in de portacabins aanwezig die de meegebrachte vondsten kunnen determineren (op naam kunnen brengen).


 

(Mee)doen

*Op de Activiteitenkalender staan verder onder meer een Kindercollege over kwallen (10.30 uur) en een lezing over kwallen (14.00 uur) op zaterdag 19 augustus, en de Nacht van de Nacht/Nacht van de Vleermuis op vrijdag 25 en/of zaterdag 26 augustus. Nadere info volgt. Houd daarvoor zeker ook de website natuurcentrumkatwijk.nl en Facebook in de gaten.

Kijk ook op bibliotheekkatwijk.nl/actueel/agenda.html en op ivn.nl/afdeling/leiden/activiteiten voor activiteiten met, in en over de natuur. Zo is er op maandagmiddag 14 augustus een Kindercollege over haaien in de Hoofdbieb!


 

Buiten

*Van Fonds 1818 heeft het Natuurcentrum Katwijk geld gekregen specifiek voor ‘buitenmeubilair’. Er komen in ieder geval een ‘picknicktafel’ en een buitenbord. Wordt vast erg gezellig. Binnen komt een tv te staan waarop films vertoond kunnen worden. We moeten nog wel op zoek naar geschikt beeldmateriaal.


 

boskalis beachcleanuptour 2015 natuurcentrumkatwijk 4 2

Etappe

Zondag 13 augustus is de etappe Wassenaar-Katwijk van de Boskalis Beach Clean-up Tour. Misschien komen de circa 175 deelnemers nog wel even langs…… (rond lunchtijd).


 

Waardevolle bijdrage

*Er melden zich regelmatig nieuwe vrijwilligers. Daar zijn we heel blij mee. We blijven steeds op zoek naar versterking van het huidige team, bijvoorbeeld naar gastheren/gastdames die regelmatig willen ‘suppoosten’ in het Natuurcentrum Katwijk. Ook als men maar beperkt inzetbaar is kan men een waardevolle bijdrage leveren!

Uiteraard zoeken wij vrijwilligers met een warm hart voor de natuur, maar die hoeven echt geen afgestudeerd bioloog te zijn. De noodzakelijke kennis wordt bijgebracht tijdens een introductieperiode. Reacties en contactgegevens kunnen naar vrijwilliger@natuurcentrumkatwijk.nl.