We zijn open!

We zijn open!

Zaterdag 2 december zijn we voor het eerst open gegaan voor publiek in ons nieuwe onderkomen: de Oude Redschuur op de Rijnmond, Katwijk aan Zee. De komende maanden zal het Natuurcentrum voor het publiek open zijn op de zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur. Tijdens vakanties komen er ruimere openingstijden.

De voorafgaande dag, vrijdag 1 december, is ons nieuwe onderkomen/nieuwe expositie officieel geopend door wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk en programmadirecteur Georgette Leltz van Nationaal Park Hollandse Duinen (zie foto). Zij werden door samensteller Gijsbert van der Bent langs de fotopanelen geleid waarop de bijzondere Coepelduynen in het kort voorgesteld worden. De wethouder complimenteerde de vrijwilligers van het Natuurcentrum met hun doorzettingsvermogen en prees zich als bestuurder gelukkig met ons. Mevrouw Leltz is blij met ons als partner.

 

Het Natuurcentrum Katwijk startte in 2015. De eerste jaren werden veel van de activiteiten georganiseerd in en vanuit een portakabin op het strand, alleen in de zomermaanden. De laatste vijf jaar stond deze portakabin jaarrond op de in het oog springende locatie op de hoek Boulevard/Voorstraat. Maar liefst 10.000 bezoekers zijn hier de afgelopen negen maanden geturfd.

Van meet af aan was duidelijk dat deze locatie niet blijvend kon zijn. Op de plek van het Natuurcentrum Katwijk zal een appartementencomplex verschijnen. Half september werden de deuren van de inmiddels vertrouwde portakabin voor het laatst geopend voor bezoekers. Het bestuur en de vrijwilligers zijn daarna begonnen met het verhuizen van het meubilair, de materialen en de tijdelijke en permanente tentoonstellingstukken van de Boulevard naar de Oude Redschuur op de Rijnmond.

Het nieuwe onderkomen van het Natuurcentrum Katwijk biedt heel veel mogelijkheden en ruimte, waarbij uiteraard met respect moet worden omgegaan met het monumentale karakter van het pand. De nieuwe tentoonstelling die vrijdag is geopend legt de nadruk op de duinen in het algemeen (onder meer met een spel over het Nationaal Park Hollandse Duinen) en de naastgelegen Coepelduynen in het bijzonder. Een aantal panelen in zogenoemde lichtboxen geeft in vogelvlucht een introductie op dit kleine maar zeer bijzonder duingebied.

Ook is er weer aandacht voor de laatste IJstijd, die zijn sporen heeft nagelaten op onder meer de bodem van onze Noordzee. De expositie hierover het afgelopen anderhalf jaar in de portakabin op de Boulevard was een groot succes.

De inrichting van de nieuwe ruimte was ook een uitdaging omdat er al een gebruiker is van het pand: Coast Busters, een stichting die initiatieven ontwikkelt en ondersteunt ter bestrijding van de plasticvervuiling. Denk daarbij aan de Limes Bubble Barrier en Jutters Katwijk. Wij denken dat beide organisaties elkaar op hun aandachtsgebieden als duurzaamheid en natuurinformatie prima kunnen aanvullen!

BioBlitz Katwijk 2024!

Goed bedeeld met bottten