Strandschelp op 1 op Schelpenteldag

Strandschelp op 1 op Schelpenteldag

Het was een gezellige drukte ook in het Natuurcentrum Katwijk tijdens de Schelpenteldag op zaterdag 23 maart. Met een precies vastgestelde methode werden op de Nederlandse stranden op deze dag tienduizenden schelpen geteld en al dan niet met behulp van vrijwilligers op naam gebracht.

Op het Katwijkse noordstrand was een van de 17 Nederlandse hulpposten opgesteld (bij Willy Noord), en De Oude Redschuur fungeerde als steunpunt. Ook hier konden telformulieren worden opgehaald en ingeleverd. Het weer viel een beetje tegen, maar dat heeft de pret niet mogen drukken.

De Nederlandse Top 3 van getelde schepen: Strandschelp (spisula subtruncata en Spisula elliptic), Kokkel (Cerastoderma edule) en Zwaardschede (Ensis leei).

De Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), waarbij ook Nederlandse (Naturalis bijvoorbeeld) en Franse partijen zijn aangesloten. In de drie landen bij elkaar werden door meer dan 2.000 deelnemers in totaal 114.000 schepen geteld, van niet minder dan 77 verschillende soorten. Toppers waren Halfgeknotte strandschelp, Kokkel, Nonnetje, Ovale strandschelp, Mossel en Amerikaanse zwaardschede, met overigens wel duidelijke verschillen tussen Vlaanderen, Nederland en Frankrijk.

De resultaten toonden ook hoezeer niet-inheemse soorten, de zogeheten exoten (9 procent van het aantal soorten en 8 procent van aantal exemplaren) hun weg gevonden hebben naar onze kustwateren.

Ook volgend jaar zal er weer een Schelpenteldag zijn.

Van Kokerbeertje tot Bultrug

BioBlitz afgesloten met speurtocht