Goed bedeeld met bottten

Goed bedeeld met bottten

Onze ‘bottendetermineerdag’ in het Natuurcentrum Katwijk eerder deze maand was een groot succes. Met dank aan met name Alice van Duijn en Hansjorg Ahrens van Naturalis en ook aan onze eigen Jaap van Egmond, Arie Twigt en Sieneke Langelaan werden veel door bezoekers meegebrachte botten en schelpen op naam gebracht. Zo goed als mogelijk, want makkelijk is het allemaal niet. Een door een familie op strand gevonden groot bot moet wel een rib zijn van een grote walvis, maar welke precies is een ander verhaal.

Vogelbotjes zijn helemaal moeilijk. Iets makkelijker zijn de botten van hoefdieren als de paarden, koeien en herten die hier duizenden jaren geleden rondliepen, en van varkens. Helemaal makkelijk zijn de mammoetkiezen, bij veel Katwijkse vissers op de schoorsteenmantel of vensterbank, of opgeborgen op zolder… Het Natuurcentrum Katwijk is er blij mee.

Ook met de hoorn van een steppenwisent, in de tachtiger jaren opgevist door een Katwijks vissersschip op de Bruine Bank. Binnenkort zijn er in de collectie weer nieuwe aanwinsten te zien.

Kom gerust kijken, op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Geslaagde première natuurpraetje

Strandschelp op 1 op Schelpenteldag