Zaterdag 14 mei

Telpost/vogelinformatiepunt

Natuurcentrum Katwijk

Zaterdag 14 mei start de Nationale Vogelweek. Tot en met 22 mei kan iedereen op heel veel plekken in Nederland meedoen met vogelexcursies, exposities, workshops en andere activiteiten waarmee je de prachtige natuur van Nederland kunt ontdekken. Op de website van de organisatie (Vogelbescherming Nederland samen met Sovon) is op de kaart te zien waar precies de verschillende activiteiten plaatsvinden. Je kunt zoeken op plaats, datum, soort activiteit of doelgroep. Zie: www.vogelweek.nl

Ook het Natuurcentrum Katwijk wil de Nationale Vogelweek niet aan zich voorbij laten gaan. Op zaterdag 14 mei is het Natuurcentrum geopend vanaf 08.30 uur. Onze portacabin op het strand zal die dag ingezet worden als telpost en vogelinformatiepunt, compleet met (een aantal) verrekijkers, telescoop en literatuur. Iedereen is welkom, en vragen staat vrij.

  

Met de maand oktober is in ons land de maand mei vogelmaand bij uitstek. Veel vogelsoorten zijn teruggekeerd uit hun winterkwartieren en zijn al bezig met broedactiviteiten, maar er is ook nog veel doortrek van vogelsoorten die veel noordelijker van ons broeden. Bovendien is de kans op afgedwaalde trekvogelsoorten van elders in de maand mei heel groot.

De laatste heerlijke warme dagen zijn bijzonder goed geweest voor vogels. Door de oostenwind werden met name roofvogels naar de kust geblazen. Behalve de ‘gewone’ soorten als Bruine Kiekendief en Boomvalk zijn er ook Visarenden, Zwarte Wouwen, Grauwe Kiekendieven en Roodpootvalken gemeld, en ook Wielewalen en zelfs Bijeneters!

Voor aankomende weekend zullen de condities helaas heel anders zijn. Er wordt een enorme terugval in temperatuur verwacht, en de wind draait naar noordoost. Roofvogels houden daar helemaal niet van. Maar ook dan zal de vogeltrek doorgaan, en we zullen het dan mogelijk van de trekkende steltlopers, eenden, sterns en meeuwen over zee moeten hebben. En dat kan heel interessant zijn!

Op de foto de Boerenzwaluw. Een trekvogel bij uitstek. Ze zijn al weer enkele weken terug in Nederland, na een enorme reis vanuit zuidelijk Afrika. Wat een mannetjesputtertjes! Ook in het landelijk gebied rond Katwijk broeden, vooral in stallen en schuurtjes.

Instagram @natuurcentrumkatwijk