Wandeling naar Natuurmonument Berkheide

Zaterdag 12 september

Natuurcentrum Katwijk doet op zaterdag 12 september mee aan de Open Monumentendag. De portocabin op het strand naast strandpaviljoen Het Strand is het vertrekpunt van een wandeling naar het duingebied Berkheide, dat precies vijfentwintig jaar geleden (in 1990) werd aangewezen als beschermd natuurmonument. In 2013 werd dit duingebied ten zuiden van Katwijk aangewezen als Natura 2000-gebied.

Bij gunstige weersomstandigheden kan de najaarstrek half september goed zichtbaar zijn, zowel over zee en over de zeereep als over de duinen. De trekvogels vliegen vaak hoog en ver. Een verrekijker is dus onontbeerlijk bij deze wandeling.

Verzamelen 09.45 voor een korte toelichting in Natuurcentrum Katwijk, vertrek 10.00 uur en terugkomst circa 11.30 uur. De wandeling loopt deels over strand, deels door Berkheide en op de terugweg door de zeereep van de Boulevard.

Het Natuurcentrum Katwijk is op woensdagen en zaterdagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er is na afloop dus gelegenheid om de tentoonstelling van de milieuorganisatie KIMO te bekijken, over de vervuiling van zeeën en stranden en wat we daartegen kunnen doen. De gemeente Katwijk is ook aangesloten bij KIMO, een vereniging van Noordwest- Europese kustgemeenten.

Instagram @natuurcentrumkatwijk