Nieuws Natuurcentrum Katwijk

Zaterdag 8 mei: Big Day voor de akkervogels

Zaterdag 8 mei is het Big Day voor de akkervogels!

Wat is een Big Day? Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een dag of dagdeel zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Fanatiekelingen zijn letterlijk van 00.00 tot 24.00 uur in touw, maar dat hoeft natuurlijk niet. Meedoen is belangrijker, en je mag ook voor een halve dag, een paar uur of zolang je maar wilt binnen de 24 uur meedoen. Het gaat om zoveel mogelijk waarnemers, die aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel: het beschermen van akkervogels, zoals de Patrijs en de Gele Kwikstaart.

Dit landelijke event is een uitvloeisel van de Texel Big Day, die al jaren de aftrap vormt voor het Wadden Vogelfestival (dit jaar op 8-9 mei) en voor de Nationale Vogelweek (8-17 mei 2021). Ook in Katwijk gaan teams aan de slag om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op zaterdag 9 mei. De eerste weken van mei behoren tot de potentieel beste vogelweken van het jaar, met vrijwel alle zomergasten al weer terug, nog veel doortrek en ook nog enkele plakkende wintergasten.

Voor het opgeven van teams (1 tot 4 personen), doneren (elk team doneert minstens 25 euro), prijzen (jazeker!) en andere info, zie: https://www.waddenvogelfestival.nl/big-day/wat-is-de-big-day/

De foto van de Patrijzen is gemaakt door Arnold Meijer, tijdens de Big Day van mei 2020. De Patrijs heeft het in onze regio heel moeilijk. UIt Katwijk is de soort al helemaal verdwenen.

Doe mee met de bijentelling

Foto: Gijsbert van der Bent

De Nationale Bijentelling op zaterdag 17 en zondag 18 april is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Zie: https://www.nationalebijentelling.nl/

Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij in het betreffende weekend ruim 130.000 bijen, ondanks het wat mindere weer.

Zeepaardjes gestrand

Foto: Arie Twigt, Katwijk, april 2021

Het onstuimige weer in de eerste week van april heeft de Noordzee en de zeebodem flink beroerd. Als gevolg daarvan lag ons strand vol met aangespoelde schelpdieren en andere zeedieren. Bijzonder waren de tientallen zeepaardjes die op het strand tussen Wassenaar en Katwijk zijn gevonden. Zeepaardjes zijn eigenlijk een soort zeenaalden, maar met een zodanig bijzondere vorm dat ze altijd erg tot de verbeelding spreken. Bij de vondsten ging het om het Kortsnuitzeepaardje, de enige soort zeepaard die in de Nederlandse Noordzee voorkomt. De laatste jaren lijken ze algemener te worden in de Nederlandse wateren. Zeepaardjes leven graag tussen het wier. Ze worden maximaal maar 15 centimeter. Het zijn slechte zwemmers, en waarschijnlijk zijn ze door de harde wind zijn aangespoeld op het strand.

Gelukkig hebben heel veel zeepaardjes de storm wel overleeft; vissers zien er soms honderden in de Waddenzee. Op de foto rechts een volwassen Kortsnuitzeepaardje en links jongere dieren.

....en hij stáát....!!!

Toen in de Natuur (pakweg 10.000 jaar geleden) had hier op deze exacte locatie best een echte mammoet kunnen staan!

Bouw-Klik is weer goed voor ons!

In het weekend van 20 en 21 maart 2021 fietste het Bouw-Klik Tourteam de zogeheten 'Toch langs Joop'-tour. Voor iedere aangemelde fietser die in Bouw-Klik of Tour de Bouw Tenue fietste heeft Bouw-klik een bedrag aan het Natuurcentrum Katwijk gedoneerd.

Veertig sportievelingen hebben verdeeld over het weekend solo, als duo of in een klein groepje 60 tot meer dan 100 kilometer gefietst voor dit goede doel. Het totaalbedrag is 1.197 euro geworden! Special bestemd voor de Kidsclub "Expeditie Katwijk", die zich dit jaar gaat bezighouden met het thema biodiversiteit.

Hartelijk dank aan alle deelnemers, donateurs en Bouw-Klik voor dit mooie gebaar!

Fietsen voor het Natuurcentrum Katwijk

Dit is wel heel aardig van Bouw-Klik!
 
Deze tocht fietst het Bouw-Klik Tourteam voor de Kidsclub van ons Natuurcentrum Katwijk (wat wij ook wel Naturalis aan Zee noemen...).
 
Bouw-Klik doneert het weekend van 20 maart 2021 voor iedere aangemelde fietser die in Bouw-Klik- of Tour de Bouw-Tenue fietst een bedrag aan Natuurcentrum Katwijk, ter ondersteuning van de Kidsclub "Expeditie Katwijk", met als thema Biodiversiteit.
 

Warmetruiendag

Op vrijdag 5 februari is het alweer de 15de Warmetruiendag! Samen de energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland. Verwarm jezelf en elkaar (met een lekkere dikke trui!), en niet de wereld!

In tegenstelling tot voorgaande jaren kunnen we door de bekende omstandigheden als Natuurcentrum Katwijk geen actie ondernemen met een schoolklas. Wij willen er natuurlijk wel graag op wijzen dat iedereen kan meedoen. Voor deelname: https://www.warmetruiendag.nl/

Even doorbijten

Het zou een bijzonder jaar worden voor het Natuurcentrum Katwijk, met in ieder geval de viering van het vijfjarig jubileum. De afgelopen vijf jaar hebben we met onze club een mooi fysiek natuurcentrum opgebouwd, op een prachtige locatie (vooralsnog), met een smaakvolle en informatieve inrichting en een wervende uitstraling buiten. We hebben tal van activiteiten georganiseerd; binnenshuis en heel veel buitenshuis, en we hebben contacten en relaties met allerlei organisaties opgebouwd.

Een bijzonder jaar is het ook geworden, maar niet zoals we dat voor ogen hadden. Zoals voor heel Nederland staat het jaar ook voor het Natuurcentrum Katwijk in het teken van corona. Vrijwel alle activiteiten zijn geschrapt, het natuurcentrum ging dicht, voorzichtig weer open met de nodige voorzieningen en sinds deze maand weer helemaal dicht. Jammer, jammer. Laten we hopen dat 2021 veel minder in het teken van corona zal staan. Voorlopig zullen we allemaal nog even door de zure appel heen moeten bijten.

De natuur gaat ondertussen gewoon door. Kijk ook eens op deze website bij Nu in de Natuur en op onze facebookpagina Natuurcentrum Katwijk. Of… ga de natuur in! En dat is wat opvallend veel mensen dit jaar doen. Het is nog nooit zo druk geweest in onze natuurgebieden. Heel mooi natuurlijk, mits men zich maar aan de regels houdt!

Tot minstens half januari gaat ons land weer voor een groot deel op slot. Iets om naar uit te kijken is de Nationale Tuinvogeltelling 2021 van Vogelbescherming Nederland. Vanuit huis bezig zijn met de natuur. Even de geest verzetten in wat toch voor velen een nare tijd is. Het duurt nog even, het vindt pas plaats op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 2021, maar men kan zich alvast voorbereiden door de tuin of het balkon zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels: meer groen (Operatie Steenbreek!) en beschutting, besdragende struiken, afgevallen blad lekker laten liggen, waterbakje/badgelegenheid en natuurlijk voeren. Met vetbollen, potten met vogelpindakaas, wildzangzaad etc. Maak een tuin waar de vogels niet omheen kunnen. Wordt vervolgd!

Wethouder leest voor over duurzaamheid

Wat doet een wethouder eigenlijk? Wat kunnen we zelf doen aan duurzaamheid? Leerlingen van groep 7 van de Julianaschool kregen deze maand een uurtje ‘les’ van wethouder Jacco Knape. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid zou de wethouder in de klas komen voorlezen, maar vanwege corona werd het een online voorleessessie.

Het verhaal ging over duurzaam gebruik van kleding, en na afloop konden de kinderen vragen stellen. Van die gelegenheid werd gretig gebruik gemaakt. De hond van de wethouder kwam ook even in beeld om de show te stelen. Dat is dan weer een voordeel van online voorlezen...

Subcategorieën

Instagram @natuurcentrumkatwijk