Nieuws Natuurcentrum Katwijk

Schoolklassen openen IJstijd-expositie

In het Natuurcentrum Katwijk is momenteel de expositie De Katwijkse IJstijd te zien. Donderdagmiddag 18 november werd de expositie door twee schoolklassen officieel geopend (een klas van De Krulder en van de Willem Alexander School).

Wie nu op de Boulevard voor het Natuurcentrum Katwijk staat kijkt uit over een zee die zich uitstrekt tot het Verenigd Koninkrijk. Nog maar zo ‘kort’ als 10.000 jaar geleden zou men hier nog uitkijken over een door rivieren doorsneden toendravlakte.

De IJstijd was al op z’n retour en de zeespiegel steeg weer, maar de vlakte werd nog bewoond door een enorme variëteit aan dieren; herten, runderen en paarden, maar ook inmiddels uitgestorven mammoeten, wolharige neushoorns, hyena’s en grottenleeuwen.

Aan de hand van vooral gevonden en opgeviste botten wordt een beeld gegeven van die bijzondere dierenwereld. Alle botten en andere overblijfselen van deze fauna zijn in Katwijk en omgeving gevonden, met als spectaculairste vondst de ‘Mammoet van het Valkenburgse Meer’, die duizenden jaren geleden hier rondliep en aan z’n einde is gekomen.

IJstijd 4 kleiner

Mammoet uit de Katwijkse IJstijd

Donderdag 18 november is onze nieuwe tentoonstelling over de Katwijkse IJstijd geopend. Er zijn in en om Katwijk veel resten gevonden van de dieren die meer dan 10.000 jaar geleden rondliepen in wat toen een toendralandschap was. Spectaculair zijn de restanten van een grote Mammoet die op de plek waar nu het Valkenburgse Meer is aan z'n einde kwam.

IJstijd 2 kleiner

Jet Parlevliet Klimaatburgemeester 2021 van Katwijk

Katwijk heeft een nieuwe 'Klimaatburgemeester', en het is een een goede bekende van het Natuurcentrum Katwijk. Jet Parlevliet is immers oprichter van het Natuurcentrum katwijk, en nu actief in het ook door haar opgerichte collectief 'Bewust aan de Kust'.

Klimaatburgemeester is een vrijwillige, onbetaalde functie. Een Klimaatburgemeester zet zich in voor een beter klimaar en inspireert anderen om dat ook te doen. Jet kan de functie de rest van het jaar nog invulling geven, maar zal uiteraard ook volgend jaar actief blijven met het organiseren van activiteiten ten behoeve van klimaar, muilieu en duurzaamheid.

Op de foto van alweer vijf jaar geleden neemt Jet verrekijkers in ontvangst van Foto Kruyt die bestemd zijn voor het Natuurcentrum Katwijk.

Creatief met mammoeten

De mammoet stond woensdag 3 november centraal tijdens de creatieve middag in het Natuurcentrum Katwijk. Jaap van Egmond gaf een korte rondleiding over de nieuwe IJstijd-tentoonstelling, en daarna knutselden de kinderen een 3D-mammoet of maakten ze een kijkdoos.
 
Natuurlijk werd er na afloop een groepsfoto gemaakt bij de levensgrote mammoet die buiten tegen de muur staat!
 
Zet alvast in de agenda: de volgende creatieve middag is op 15 december.

Binnenkort in dit theater...

In het Natuurcentrum Katwijk is binnenkort een nieuwe tentoonstelling te zien, over de laatste IJstijd in het gebied tussen het huidige Nederland en Engeland. Wat nu de Noordzee is was toen een droge vlakte, met een groot aantal zeer bijzondere bewoners. De Wolharige Mammoet was daar een opvallende vertegenwoordiger van.

Binnenkort in dit theater!

Herfst in het Natuurcentrum

De blaadjes vielen woensdagmiddag 13 oktober niet van de bomen in het Natuurcentrum Katwijk, maar toch lagen er een heleboel. De kinderen maakten er prachtige collages van, met egels, vogels, muizen en nog veel meer! Het was weer een gezellige middag.

De volgende creatieve middag is woensdag 3 november aanstaande. Het thema wordt wel een verrassing!

 

Jutkunstwerken

Handschoenen aan, grijpers en grote zakken mee, moeders mee. Ja, er werd flink gejut op het Katwijkse strand die woensdagmiddag 15 september. De buit die mee werd genomen naar het Natuurcentrum Katwijk bestond vooral uit sigarettenpeuken, maar er waren ook veel doppen, flesjes, linten, ijsstokjes, restanten van een ballon en zelfs twee ondefinieerbare pluimen.

Het bleek mooi materiaal voor een kunstwerk. Het ene nog mooier dan het andere!

Jutkunstwerk

 

Als weeskinderen op de stroop

Een Karmozijnrood Weeskind op smeer. Het was een hoogtepunt van de vleermuis- en nachtvlinderexcursie van zaterdag 28 augustus in het Panbos. Een kleine veertig belangstellenden hadden zich die avond gemeld bij de ingang van het bos. Voor een aantal jonge deelnemers bleek een wandeling door een steeds donkerder wordend bos bij nader inzien toch te eng en een plotselinge onverwachte bui bleek voor een aantal ook een spelbreker, maar een donker bos heeft zeker z'n charmes, de Dwergvleermuizen lieten letterlijk van zich horen door de batdetector en een aantal interessante nachtdieren kwamen af op de zoetigheid die door de organisatie op de bomen was gesmeerd. Nachtvlinderenthousiastelingen hebben daar hun eigen recept voor...

Allemaal aquariums/aquaria

De tijd ging woensdagmiddag weer veel te snel. Het begon met het beplakken van een schoenendoos, en het eindigde met aquariums (of was het nu aquaria...?) vol zeedieren en wieren. Prachtige resultaten weer van de kinderen op de creatieve middag in het Natuurcentrum Katwijk.

Subcategorieën

Instagram @natuurcentrumkatwijk