Tellen met een doel

Vorige maand organiseerde Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling. Op 28 of 29 januari een haf uurtje aaneengesloten de vogels tellen in je tuin, vanuit je luie stoel met een bakje koffie bij de hand, en de resultaten doorgeven via de website van Vogelbescherming. Het leverde de landelijk Top 3 Huismus, Koolmees en Merel op. In de gemeente Katwijk is in zo’n 150 tuinen geteld, en daar kwam de Top 3 Huismus, Spreeuw en Kauw uit de bus.

Geboren Hagenaar Arjan Dwarshuis (30) heeft vorig jaar ook vogels geteld. Tussen 1 januari en 31 december 2016 zag hij maar liefst 6.841 verschillende vogelsoorten, ongeveer twee derde van het totale aantal vogelsoorten op de aarde. Hij reisde daarvoor naar 40 landen en kwam op alle continenten (behalve Antarctica). Vorige week vrijdag was hij te gast bij de Vogelclub Katwijk en vertelde de nieuwe ‘wereldkampioen vogelsoorten in 1 jaar’ voor een ademloos gehoor in De Roskam zijn geweldige verhaal.

Voor Arjan geen luie stoel en koffie bij de hand, maar vogelen van zonsopgang tot zonsondergang, letterlijk elke dag, en niet zelden ook ’s nachts. En soms acht dagen aaneen in de jungle in dezelfde kleren lopen en niet kunnen douchen. ,,Ik rook als een dooie rat….’’ Hij versloeg uiteindelijke de vorige wereldrecordhouder, de Amerikaan Noah Strycker, die in 2015 in totaal 6.042 vogelsoorten zag, met een zeer ruime marge.

Arjans wereldtour.jpg

Het tellen van de tuinvogels vanuit de luie stoel heeft een doel. Door al die Tuinvogeltellingen bij elkaar krijgen we toch mooi een indruk hoe het staat met de gewone vogelsoorten in Nederland. Ook Arjan Dwarshuis heeft een doel, een missie. Met zijn record, de publiciteit die hij daarmee genereert en het geld dat hij ophaalt (het streven is een ton) wil hij de aandacht vestigen op de bedreigingen voor de vogels wereldwijd. En dat zijn er heel veel.

Op de Filipijnen zag Arjan zijn meest gewilde vogelsoort: de machtige Filipijnse Apenarend. Maar hij zag ook dat deze vogel (waarvan er misschien nog maar zo’n honderd over zijn) gewond was door hagelkorrels uit een jachtgeweer. Hij zag hier ook het oerwoud letterlijk voor zijn ogen krimpen, met de hele dag het geluid van kettingzagen om hem heen. Het binnenkort uitsterven van tientallen vogelsoorten die alleen op deze eilandenarchipel leven is niet meer te voorkomen. Met onder meer zijn en onze steun aan de fundraising beschermingsprogramma’s van Vogelbescherming Nederland en het overkoepelende BirdLife International is het voor heel veel andere bedreigde vogelsoorten op de wereld mogelijk niet te laat.

Instagram @natuurcentrumkatwijk