Wél in mijn achtertuin?

Februari 2017
Iedereen kent het gezegde ‘Not in my backyard’, in beleidstukken vaak afgekort tot NIMBY. Mooi die windmolens hoor, maar niet in mijn achtertuin! Als het aan de tien gemeenten (waaronder Katwijk) van het zogenaamde Hart van Holland ligt moet er een einde komen aan die automatische reflex dat oplossingen voor problemen liever niet in de eigen achtertuin maar ‘elders’ gerealiseerd moeten worden. We staan immers met z’n allen voor een enorme opgave: het vervangen van fossielen brandstoffen door duurzame alternatieven, om de opwarming van de aarde te beperken.

windmolens katwijk aan zee

Minister van Economische Zaken Henk Kamp raakt er niet over uitgepraat. Als het aan Kamp ligt zijn bijvoorbeeld over dertig jaar alle gasleidingen uit de straten verdwenen. Maar wat dan? We gebruiken met z’n allen heel veel energie. Een dikkere trui, de verwarming wat lager, goede isolatie en een zonnepaneeltje hier en daar; allemaal peanuts als het om complete energietransitie gaat. Alle daken, parkeerterreinen, wegen en bermen van snelwegen maximaal bedekken met zonnecollectoren, grote ‘zonneakkers’ realiseren in open gebieden en grote delen van de Noordzee en het land volbouwen met windparken; dat begint er op te lijken!

Niet voor de ruim 140 actiegroepen en belangenverenigingen in Nederland die zich tegen windmolens op land en zee verzetten. En hoe past het realiseren van al die windparken en zonneakkers binnen de huidige wet- en regelgeving die het landschap beschermt? De toekomst zal leren hoe onze achtertuin er uit komt te zien. Wordt vervolgd!

door Gijsbert van der Bent

Instagram @natuurcentrumkatwijk