Afval opruimen onder het wandelen

Zaterdagmiddag 24 maart organiseert Natuurcentrum Katwijk een duinwandeling door Berkheide naar het hoogste punt van Zuid Holland: het Vlaggenduin, net onder Katwijk. Het is niet zomaar een wandeling, maar tevens een schoonmaakactie in het kader van het project 12 Summits (‘hoge toppen’) van Recycle Valley.

Kom jij ook helpen de natuur te ontdoen van zwerfafval op deze wandeling? We verzamelen om 15:30 bij de oprit van de Soefitempel aan de Sportlaan te Katwijk. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Handschoenen, grijpers en vuilniszakken zijn aanwezig. De vrijwilligers van strandschoonmaak groep Jutters Katwijk helpen ook mee.

 Aanmelden is niet verplicht, maar mag altijd: meedoen@natuurcentrumkatwijk.nl

Katwijk een stukje groener met NLDoet

Het Natuurcentrum Katwijk organiseert in het kader van NLDoet, de grote landelijke vrijwilligersactie van het Oranje Fonds, op vrijdagmiddag 9 maart een actie om een klein stukje van Katwijk een beetje groener te maken.

In het Havengebied van Katwijk is pas geleden door DSV een nieuw verzorgingshuis voor ouderen gebouwd met de naam De Parledam. Bij het complex hoort een prachtig terras, en dat kan wel wat extra groen gebruiken. Vanuit DSV kwam direct een enthousiaste reactie op ons voorstel, waarna we contact met de gemeente Katwijk hebben gezocht om ons plan uit te leggen en te vragen of de gemeente, als eigenaar van de grond, medewerking wilde verlenen aan het project.

De gemeente heeft zich recent aangesloten bij de “Operatie Steenbreek”. En vanuit die gedachte kwam al snel de samenwerking op gang. De gemeente zorgt er nu voor dat de stenen worden weggehaald, zodat er plantvakken ontstaan. De vrijwilligers van de groengroep Katwijk en het Natuurcentrum Katwijk en alle anderen die zich hebben aangemeld om te helpen de klus te klaren, inclusief de burgermeester, zullen ervoor zorgen dat Katwijk weer een stukje groener wordt!

Wees erbij op vrijdagmiddag 9 maart om 14.00 uur op De Parledam!

Determinatie-spreekuur

prehistorische-bijl-gevonden-archeologie-natuurcentrumkatwijk.jpg

In de natuur in en rond Katwijk is van alles te vinden; mooie schelpen, stenen, botten en dergelijke. Vaak is het erg moeilijk om daar gelijk een naam op te plakken. Op woensdagmiddag 21 februari en op donderdagavond 22 februari organiseren de Bibliotheek Katwijk, het Natuurcentrum Katwijk en Naturalis ‘determinatie-spreekuren’. Er zijn dan experts van Naturalis en het Natuurcentrum Katwijk aanwezig die van alles kunnen vertellen over jouw vondst. De woensdagmiddag is special voor kinderen, de donderdagavond voor volwassenen. Aanmelden is niet nodig, en de toegang is gratis.

De tijden zijn als volgt:

Woensdag 21 februari: 14.00 - 16.30 uur (tevens Knutselmiddag!) 

Donderdag 22 februari: 18.30 - 20.00 uur

Vorig jaar in augustus is er ook een determinatiemiddag gehouden. Toen werden er allerlei zeldzaamheden binnengebracht, zoals een vuurstenen speerpunt, een tand van een potvis, de rib van een walvis en nog veel meer!

Het adres van de Bibliotheek Katwijk is:
Schelpendam 1
2225 MA Katwijk

Duurzaamheidsavond

Duurzaamheid moet je vieren!

En initiatieven om met duurzaamheid aan de slag te gaan, inspireren en willen we graag delen. Daarom is het mij een genoegen om u uit te nodigen voor de Duurzaamheidsavond: “Katwijk geeft energie!”.

Op woensdagavond 31 januari organiseren Natuurcentrum Katwijk, Gemeente Katwijk en Bibliotheek Katwijk in Het Dorpshuis Valkenburg een bijzondere duurzaamheidsavond.

Meet & Greet met duurzame bedrijven en personen

De duurzaamheidsavond biedt een afwisselend programma. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie en een Meet & Greet met ondernemers die zich als duurzaam profileren. Zij stellen zich graag voor aan geïnteresseerden en vertellen over hun duurzame oplossingen. Met medewerking van onder meer: 20Duurzaam20, Duurzaamheidsplatform, Energieambassadeurs en KOV. Ook is er na de afsluiting van het officiële programma nog volop gelegenheid voor deze interessante Meet & Greet.

Sprekers

Duurzaamheidswethouder Jacco Knape opent officieel om 19.30 uur deze avond. De eerste spreker is de Katwijkse ondernemer Jan Minnee, oprichter van www.retourplaza.nl. Hij vertelt over zijn initiatief om in te spelen op de retourmarkt en business te maken met het tegengaan van verspilling. Niet voor niets is Minnee gekozen tot Jong Logistiek Talent 2017.
De tweede spreker is de teamleider van het Nuon Solar Team dat in oktober met overmacht het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië won. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Jelle van der Lugt deelt in zijn presentatie graag de geheimen van dit succes en legt hierbij de verbinding naar duurzaamheid.

Quiz duurzaamheid

Verder staat de eerste echte Katwijkse Duurzaamheidsquiz op het programma. De fractievoorzitters van de politieke partijen uit Katwijk, krijgen tijdens deze quiz de gelegenheid hun partijstandpunten rondom duurzaamheidsthema’s voor het aanwezige publiek toe te lichten.

Erbij zijn?

U bent van harte welkom op deze Duurzaamheidsavond op woensdag 31 januari van 19.00 uur tot ongeveer 22.00 uur in Het Dorpshuis Valkenburg (Kerkweg 3). De toegang is gratis, maar meld je wel even aan bij: info@natuurcentrumkatwijk.nl.

Wij hopen u te mogen verwelkomen de 31e!

Heel Katwijk Breit weer

Op woensdag 22 november zal het Natuurcentrum Katwijk het startsein geven van de actie Heel Katwijk Breit. Die woensdag zal een klas Rijnsburgse schoolkinderen meewandelen met de kudde van 200 schapen van herder Maria. De kinderen verzamelen om 10.00 uur bij de Soefitempel en lopen onder leiding van boswachter Mark Kras van Staatsbosbeher het duingebied Berkheide in, op zoek naar de schaapskudde. Op een gepaste locatie krijgen de kinderen breinaalden overhandigd, als symbolische start van Heel Katwijk Breit. 

Met de actie Heel Katwijk Breit worden zoveel mogelijk Katwijkers, jong en oud, opgeroepen om alleen of samen een sjaal te breien. De langste sjaal wordt beloond met een prijs. De prijsuitreiking is op 2 februari 2018. Het is dan Nationale Warme Truiendag.

Ook op woensdag 22 november start de Bibliotheek Katwijk in het kader van Heel Katwijk Breit met de Breiclub, van 14.00 tot 16.00 uur.

Wil je meedoen? Meld je dan aan bij een van onze vrijwilligers: caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Wij zijn ook in 2018 natuurlijk weer open!

Eind oktober zijn de portacabins van het strand gehaald en naar de winterstalling gebracht. Het Natuurcentrum Katwijk is dus gesloten. Maar we gaan zeker niet in winterslaap. Hou deze website, onze Facebook-pagina en de regionale pers in de gaten. In ieder geval gaan we ook deze winter weer breien (met heel Katwijk), en er komen lezingen en excursies.

Jouw tip of evenement is welkom

Jouw evenement op
Natuurcentrum Katwijk

Weet jij een evenement, activiteit of uitje die nog niet op de website van Natuurcentrum Katwijk te vinden is?
Meld het ons en wij nemen jouw tip in overweging.