Zomeravondwandeling door de duinen van Berkheide

woensdagavond 1 augustus 2018 

Woensdagavond 1 augustus organiseert het IVN regio Leiden een zomeravondwandeling door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg 7, 2225 JS in Katwijk en duurt ca. 2 uur.

vlinder-icarusblauwtje-polyommatusicarus-01-maartenplug-2015.jpg

Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos!

Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. De wandelingen zijn gratis. De volgende wandeling vindt plaats op woensdag 15 augustus.

Strandexcursies IVN

Woensdag 08-08-2018: 19.30 uur

Zaterdag 18-08-2018: 15.00 uur

 

Samen genieten van het bijzondere leven van zeebewoners

GRATIS excursie voor alle leeftijden

 strandexcursies-ivn.jpg

Tijdsduur: maximaal 2 uur. Start: in KATWIJK op

Parkeerterrein Noordduinen, bij loods KNRM

Onder begeleiding van Natuurgidsen van IVN Leiden kunt u kennismaken met alles wat er aanspoelt op het strand.

Aanmelden is niet nodig.

Informatie: ivnstrand@outlook.com of Ellen van der Niet, 06-51852893

  

Zee-evenement Katwijk

Zaterdag 28 juli 2018 van 13:00-16:00 uur

Altijd al meer willen weten over wat er leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden?

Kom dan bij het zee-evenement kijken, voelen, ruiken, vissen en knutselen!

Op zaterdag 28 juli organiseert IVN regio Leiden samen met Natuurcentrum Katwijk het Zee-evenement. Ontdek met het hele gezin wat er te vinden is in de zee en op het strand. Er zijn kraampjes met strandvondsten en stands van Naturalis, Birdclub Katwijk, Jutters Katwijk, Stichting Duinbehoud en IVN Leiden.

zee-evenement-katwijk-2018-natuurcentrumkatwijk.jpg

Je kunt;

-       zeevissen en zeeslakken bekijken en zelfs voelen!

-       mee op een van de strand-excursies, waar meer over de zee en haar bewoners wordt verteld

-       samen garnalen vissen of korren

-       een tuintje maken van strandvondsten

-       samen met Jutters Katwijk werken aan een schoon strand

-       de speurtocht doen

-       kijken hoe de kunstenaars mooie strandschilderijen maken

-       de tentoonstelling in het Natuurcentrum bekijken

-       knutselen met schelpen in het natuurcentrum.

Kortom, een dag waar jong en oud zich vermaken, maar ook iets leren!

Het Zee-evenement is gratis en voor alle leeftijden.

 

Locaties

1) bij paviljoen Het Strand, Boulevard Zeezijde 23, in Katwijk ter hoogte van het witte kerkje

2) bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, op de hoek van de Voorstraat

 

Tip: Kom op de fiets of neem uw pinpas mee voor de parkeerautomaat van de ondergrondse parkeergarage.

Contactpersoon: Ellen van der Niet, 06-51852893, ivnstrand@outlook.com

Activiteiten voor kinderen

Op woensdagmiddag organiseert Natuurcentrum Katwijk regelmatig activiteiten voor kinderen van 6-12 jaar, afwisselend zeelessen en creatieve middagen.
Voor dit seizoen staan de volgende data gepland: 
 
Zeelessen
20 juni, 25 juli, 8 augustus, 22 augustus, 12 september en 26 september.
 
Creatieve middagen 
4 juli, 18 juli, 1 augustus, 15 augustus, 29 augustus, 19 september, 10 oktober en 24 oktober.
 

Pimp je eigen strandemmer

Deze activiteit is vol en je kan helaas niet meer inschrijven.
 
Het Natuurcentrum Katwijk is weer open! En dus starten ook de creatieve middagen weer voor kinderen van 6-12 jaar. A.s. woensdag 6 juni is het thema 'pimp je eigen strandemmer'. Wij zorgen voor de emmertjes en benodigde materialen. Kinderen krijgen een glaasje fris en iets lekkers. We beginnen om 14.30 uur in het Natuurcentrum. Het duurt tot 16.00 uur. Kosten: 1 euro. 
 
Woensdag 6 juni vanaf 14.30 uur
Er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Aanmelden via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl 
Deze activiteit is vol en je kan helaas niet meer inschrijven.
 
schelpen emmer natuurcentrumkatwijk

Natuurfotowedstrijd Katwijk 2018

Ook dit jaar organiseert Natuurcentrum Katwijk weer de natuurfotowedstrijd waarin je jouw drie mooiste natuurfoto's die je dit jaar gemaakt hebt in de omgeving van Katwijk kan insturen!

 

Prijzen

Elk jaar zien we de kwaliteit van de inzendingen toenemen en daarom vinden wij dat ook de prijzen daarin mogen meegroeien. De winnaar van de volwassenen en jeugd categorie ontvangt deze keer een waardebon van SONY van 250 euro, de nummers twee 150 euro en nummers drie 100 euro! Deze kan gebruikt worden bij Foto Kruyt.

Alle genomineerden en winnaars krijgen de tentoongestelde afdruk van hun foto mee op de dag van de prijsuitreiking. Voorafgaand aan deze prijsuitreiking krijgen zij ook nog eens een lezing van de bekende natuurfotograaf Gustav Kilburg in het Natuurcentrum Katwijk aan de Boulevard, hoek Voorstraat.

Winnaar Natuurfoto Katwijk 2018 Onder de 18 jaar - David Spaans

Winnaar Natuurfoto Katwijk 2018 - Peter Duijndam

 

Reglement

Elke deelnemer mag maximaal drie eigen natuurfoto’s insturen. De foto’s moeten gemaakt zijn in de directe omgeving van Katwijk tussen september 2017 en september 2018. De deadline voor het insturen van foto’s is 1 september 2018. Ben je jonger dan 18 jaar dan stuur je jouw beelden in bij de jeugdcategorie. Jurering gebeurt door een vakjury en door publieksstemming.

Via dit formulier kun je je foto’s inzenden. Je gegevens hebben we nodig voor deze wedstrijd en zullen niet buiten het Natuurcentrum Katwijk worden gebruikt. Voor inspiratie, je inzending en het delen van foto’s kijk je even in de Gallery. Let op, het duurt ongeveer een week voordat je foto’s hier verschijnen.

 

Formulier voor inzending en deelname

Geef uw foto-bestandsnaam ook uw eigen naam en fototitel mee.

Bijvoorbeeld:
-   foto-1-vosinduin-janwillemvanderplas.jpg
-   foto-2-wulkophetstrand-janwillemvanderplas.jpg

Bedankt!

Blader bestanden
Grootte limiet voor elk bestand is 10.0 MB

   

   

  Katwijk een stukje groener met NLDoet

  Het Natuurcentrum Katwijk organiseert in het kader van NLDoet, de grote landelijke vrijwilligersactie van het Oranje Fonds, op vrijdagmiddag 9 maart een actie om een klein stukje van Katwijk een beetje groener te maken.

  In het Havengebied van Katwijk is pas geleden door DSV een nieuw verzorgingshuis voor ouderen gebouwd met de naam De Parledam. Bij het complex hoort een prachtig terras, en dat kan wel wat extra groen gebruiken. Vanuit DSV kwam direct een enthousiaste reactie op ons voorstel, waarna we contact met de gemeente Katwijk hebben gezocht om ons plan uit te leggen en te vragen of de gemeente, als eigenaar van de grond, medewerking wilde verlenen aan het project.

  De gemeente heeft zich recent aangesloten bij de “Operatie Steenbreek”. En vanuit die gedachte kwam al snel de samenwerking op gang. De gemeente zorgt er nu voor dat de stenen worden weggehaald, zodat er plantvakken ontstaan. De vrijwilligers van de groengroep Katwijk en het Natuurcentrum Katwijk en alle anderen die zich hebben aangemeld om te helpen de klus te klaren, inclusief de burgermeester, zullen ervoor zorgen dat Katwijk weer een stukje groener wordt!

  Wees erbij op vrijdagmiddag 9 maart om 14.00 uur op De Parledam!

  Afval opruimen onder het wandelen

  Zaterdagmiddag 24 maart organiseert Natuurcentrum Katwijk een duinwandeling door Berkheide naar het hoogste punt van Zuid Holland: het Vlaggenduin, net onder Katwijk. Het is niet zomaar een wandeling, maar tevens een schoonmaakactie in het kader van het project 12 Summits (‘hoge toppen’) van Recycle Valley.

  Kom jij ook helpen de natuur te ontdoen van zwerfafval op deze wandeling? We verzamelen om 15:30 bij de oprit van de Soefitempel aan de Sportlaan te Katwijk. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Handschoenen, grijpers en vuilniszakken zijn aanwezig. De vrijwilligers van strandschoonmaak groep Jutters Katwijk helpen ook mee.

   Aanmelden is niet verplicht, maar mag altijd: meedoen@natuurcentrumkatwijk.nl

  Determinatie-spreekuur

  prehistorische-bijl-gevonden-archeologie-natuurcentrumkatwijk.jpg

  In de natuur in en rond Katwijk is van alles te vinden; mooie schelpen, stenen, botten en dergelijke. Vaak is het erg moeilijk om daar gelijk een naam op te plakken. Op woensdagmiddag 21 februari en op donderdagavond 22 februari organiseren de Bibliotheek Katwijk, het Natuurcentrum Katwijk en Naturalis ‘determinatie-spreekuren’. Er zijn dan experts van Naturalis en het Natuurcentrum Katwijk aanwezig die van alles kunnen vertellen over jouw vondst. De woensdagmiddag is special voor kinderen, de donderdagavond voor volwassenen. Aanmelden is niet nodig, en de toegang is gratis.

  De tijden zijn als volgt:

  Woensdag 21 februari: 14.00 - 16.30 uur (tevens Knutselmiddag!) 

  Donderdag 22 februari: 18.30 - 20.00 uur

  Vorig jaar in augustus is er ook een determinatiemiddag gehouden. Toen werden er allerlei zeldzaamheden binnengebracht, zoals een vuurstenen speerpunt, een tand van een potvis, de rib van een walvis en nog veel meer!

  Het adres van de Bibliotheek Katwijk is:
  Schelpendam 1
  2225 MA Katwijk

  Duurzaamheidsavond

  Duurzaamheid moet je vieren!

  En initiatieven om met duurzaamheid aan de slag te gaan, inspireren en willen we graag delen. Daarom is het mij een genoegen om u uit te nodigen voor de Duurzaamheidsavond: “Katwijk geeft energie!”.

  Op woensdagavond 31 januari organiseren Natuurcentrum Katwijk, Gemeente Katwijk en Bibliotheek Katwijk in Het Dorpshuis Valkenburg een bijzondere duurzaamheidsavond.

  Meet & Greet met duurzame bedrijven en personen

  De duurzaamheidsavond biedt een afwisselend programma. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie en een Meet & Greet met ondernemers die zich als duurzaam profileren. Zij stellen zich graag voor aan geïnteresseerden en vertellen over hun duurzame oplossingen. Met medewerking van onder meer: 20Duurzaam20, Duurzaamheidsplatform, Energieambassadeurs en KOV. Ook is er na de afsluiting van het officiële programma nog volop gelegenheid voor deze interessante Meet & Greet.

  Sprekers

  Duurzaamheidswethouder Jacco Knape opent officieel om 19.30 uur deze avond. De eerste spreker is de Katwijkse ondernemer Jan Minnee, oprichter van www.retourplaza.nl. Hij vertelt over zijn initiatief om in te spelen op de retourmarkt en business te maken met het tegengaan van verspilling. Niet voor niets is Minnee gekozen tot Jong Logistiek Talent 2017.
  De tweede spreker is de teamleider van het Nuon Solar Team dat in oktober met overmacht het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië won. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Jelle van der Lugt deelt in zijn presentatie graag de geheimen van dit succes en legt hierbij de verbinding naar duurzaamheid.

  Quiz duurzaamheid

  Verder staat de eerste echte Katwijkse Duurzaamheidsquiz op het programma. De fractievoorzitters van de politieke partijen uit Katwijk, krijgen tijdens deze quiz de gelegenheid hun partijstandpunten rondom duurzaamheidsthema’s voor het aanwezige publiek toe te lichten.

  Erbij zijn?

  U bent van harte welkom op deze Duurzaamheidsavond op woensdag 31 januari van 19.00 uur tot ongeveer 22.00 uur in Het Dorpshuis Valkenburg (Kerkweg 3). De toegang is gratis, maar meld je wel even aan bij: info@natuurcentrumkatwijk.nl.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen de 31e!

  Heel Katwijk Breit weer

  Op woensdag 22 november zal het Natuurcentrum Katwijk het startsein geven van de actie Heel Katwijk Breit. Die woensdag zal een klas Rijnsburgse schoolkinderen meewandelen met de kudde van 200 schapen van herder Maria. De kinderen verzamelen om 10.00 uur bij de Soefitempel en lopen onder leiding van boswachter Mark Kras van Staatsbosbeher het duingebied Berkheide in, op zoek naar de schaapskudde. Op een gepaste locatie krijgen de kinderen breinaalden overhandigd, als symbolische start van Heel Katwijk Breit. 

  Met de actie Heel Katwijk Breit worden zoveel mogelijk Katwijkers, jong en oud, opgeroepen om alleen of samen een sjaal te breien. De langste sjaal wordt beloond met een prijs. De prijsuitreiking is op 2 februari 2018. Het is dan Nationale Warme Truiendag.

  Ook op woensdag 22 november start de Bibliotheek Katwijk in het kader van Heel Katwijk Breit met de Breiclub, van 14.00 tot 16.00 uur.

  Wil je meedoen? Meld je dan aan bij een van onze vrijwilligers: caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

  Wij zijn ook in 2018 natuurlijk weer open!

  Eind oktober zijn de portacabins van het strand gehaald en naar de winterstalling gebracht. Het Natuurcentrum Katwijk is dus gesloten. Maar we gaan zeker niet in winterslaap. Hou deze website, onze Facebook-pagina en de regionale pers in de gaten. In ieder geval gaan we ook deze winter weer breien (met heel Katwijk), en er komen lezingen en excursies.

  Jouw tip of evenement is welkom

  Jouw evenement op
  Natuurcentrum Katwijk

  Weet jij een evenement, activiteit of uitje die nog niet op de website van Natuurcentrum Katwijk te vinden is?
  Meld het ons en wij nemen jouw tip in overweging.