Het Natuurcentrum is geopend
op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

BioBlitz Katwijk 2021: doe mee!

Ooit gehoord van een schelp met de naam Paardenzadel? En wat voor diertje is een Spitsvleugelgrasuil? Ontdek het in het weekend van 25, 26 en 27 juni tijdens de ‘Bioblitz’. Het doel van de Bioblitz is om in een beperkt tijdsbestek en met hulp van zoveel mogelijk vrijwilligers zoveel mogelijk plant- en diersoorten te vinden in en rondom Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Dit event wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Natuurcentrum Katwijk, Staatsbosbeheer en Vogelclub Katwijk. Het leuke is: iedereen kan meedoen, of je nu een expert bent of niet. Zou het totaal aantal van 1.513 soorten van vorig jaar worden overtroffen?

Hoe kan ik mee doen?

Meedoen is heel eenvoudig. Alle waarnemingen die je dit weekend doet kun je invoeren op de website www.waarneming.nl. Hier worden alle waarnemingen van dit weekend verzameld. Als je deze website nog niet eerder hebt gebruikt, kun je gratis een account aanmaken. Bij het tellen is elke soort belangrijk. Dus ook als je een Pimpelmees of koolwitje ziet, voer deze dan vooral in op de website!

Weet je niet helemaal zeker welke vlinder, kever of plant je ziet? Dan kan de app ObsIdentify een handig hulpmiddel zijn. Je maakt met je smartphone of iphone een foto en de app vertelt je (in de meeste gevallen) wat je gezien hebt. Deze app is ook gekoppeld aan www.waarneming.nl, dus het telt allemaal mee voor het totaal van dit weekend.

Waarnemingen uit de gehele gemeente Katwijk zijn welkom, inclusief Berkheide, Lentevreugd en Coepelduynen. Tijdens het weekend komen diverse experts uit het gehele land naar Katwijk om mee te doen en vragen te beantwoorden.

Hoogtepunten 2020

In 2020 werd de Bioblitz voor het eerst georganiseerd in Katwijk. Het was meteen een groot succes. Het eindtotaal kwam op maar liefst 1.513 soorten uit, waaronder twintig soorten die nog nooit eerder in Katwijk waren gezien. De felrode Vuurlibel werd gezien, evenals de rozebruin gekleurde nachtvlinder Groot Avondrood. Ook de Zandhagedis was present. Stuk voor stuk prachtige dieren die je ook dit jaar zomaar kunt tegenkomen. Wat zeldzaamheid betreft was vorig jaar de Goudkokermot (een nachtvlinder) de absolute winnaar. Dit vlindertje was al twintig jaar niet meer in Nederland waargenomen. Wat zal de Bioblitz van 2021 opleveren?

 

Speurtocht

Op vrijdagmorgen 25 juni gaan een aantal schoolklassen op zoek naar de meest bijzondere diertjes en plantjes in Berkheide. Onder begeleiding van boswachter en natuurgidsen leren zij meer over al het leven in de duinen.

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni kunnen kinderen met ouders/begeleiders in het Panbos tussen 09.00 uur en 16.00 uur een speurtocht lopen. Deze speurtocht is die dagen gratis af te halen bij de ingang van het Panbos. Na afloop kunnen de kinderen een gratis ijsje ophalen bij het restaurant in het Panbos.

 

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk