Het Natuurcentrum is geopend
op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

BioBlitz Katwijk 2021

Onderzoeken, ontdekken en kennismaken met de grote biodiversiteit in en om Katwijk. Dat is wat het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer met de ‘BioBlitz Katwijk’ voor ogen hebben. In het weekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni gaan experts met medewerking van het publiek proberen zoveel mogelijk soorten vast te stellen rond Katwijk.

BioBlitz? Bio staat voor biodiversiteit en Blitz verwijst naar een korte en intense periode. Het doel van de BioBlitz Katwijk is om met elkaar zoveel mogelijk soorten vast te stellen. De organisatoren willen daarbij zowel experts en natuurkenners als het grote publiek betrekken. Iedereen kan deelnemen! Of dat nu in het veld is of in de eigen tuin of een ander leuk plekje in de buurt van huis. En alle waarnemingen tellen; niet alleen van zeldzame soorten, maar ook de waarnemingen van de 'gewone' soorten van huis, tuin, straat en park.

Deelname is heel makkelijk, of men nu een hele dag op pad wil gaan of slechts 5 of 10 minuten de tijd heeft, en houdt in dat men de eigen waarnemingen van vogels, planten, kevers, vlinders, schelpen, vissen, spinnen et cetera in moet voeren op de website waarneming.nl. Met de hulp van experts die gericht op zoek gaan moet een totaal van 1.000 soorten mogelijk zijn.

Hoe kun je meedoen?

●             Maak een account aan op Waarneming.nl: Waarneming.nl is een website met een schat aan informatie over natuurwaarnemingen, de ideale manier om je eigen natuurdagboek bij te houden en altijd opvraagbaar. Met je account kun je alle vogels, planten, insecten, paddenstoelen, zoogdieren en soorten van andere soortgroepen invoeren. Tegelijkertijd wordt er een schat aan informatie verzameld die kan helpen bij onderzoek. Op https://waarneming.nl/pages/getting-started/ is informatie te vinden over het gebruik en de functies in waarneming.nl en hoe je een account kan aanmaken.

●             Doe mee met de BioBlitz: Ga naar buiten op 25-27 juni en voer al je waarnemingen in.

●             Registreer al je natuurwaarnemingen met behulp van automatische soortherkenning: Voer al je observaties in op de website van Waarneming.nl of via de app ObsIdentify. Het gebruik van de app ObsIdentify is super eenvoudig. Maak met je telefoon een foto, open de foto in de app en vraag om de soort op de foto te herkennen, selecteer de soort en bewaar de waarneming in je Waarneming.nl account!

●             Volg de resultaten van de BioBlitz: Via een link zal het in het weekend mogelijk zijn om te volgen hoeveel soorten per soortgroep in en om Katwijk al zijn waargenomen.

●             Deel je ervaringen via social media en gebruik daarbij #bioblitzkatwijk en #natuurlijkkatwijk.

 

Zaterdag 26 juni en zondag 27 juni  organiseren wij ook een speurtocht in Panbos.

 

Voor meer informatie:

Arjan van Egmond namens Natuurcentrum Katwijk: arjan@natuurcentrumkatwijk.nl - 06 21585788

Joël Haasnoot namens Staatsbosbeheer: j.haasnoot@staatsbosbeheer.nl - 06 31938677

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk