Het Natuurcentrum is geopend
op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

Doe mee met het plastic dieet!

Deze maand is in Katwijk het Plastic Dieet gestart. Dit is een actie om een maand lang bewust om te gaan met het gebruik van plastic en manieren te vinden om dat plasticgebruik te minderen.

Het Natuurcentrum Katwijk en Jutters Katwijk roepen zoveel mogelijk mensen op om deel te nemen aan deze actie. Dat kan door bijvoorbeeld plastic te weigeren, te verminderen en/of te hergebruiken. Vorig jaar gingen Marteke Makenze, Louis van Schie en onze voorzitter Caroline Koiter samen de challenge aan. Dit jaar hopen ze op meer deelnemers.

 Het Plastic Dieet is wereldwijd een fenomeen. Caroline Koiter, voorzitter van het Natuurcentrum Katwijk over haar ervaringen vorig jaar: “De eerste week heb ik gebruikt om na te gaan hoeveel plastic we als gezin eigenlijk gebruiken. Dat was schrikken! Met het gezin heb ik toen besproken hoe we ‘plastic-vrij’ boodschappen kunnen doen. De markt is een handige plek om producten te kopen als je plastic wilt minderen. Dan moet je natuurlijk wel je eigen bakjes en netjes meenemen. Tijdens een evenement kocht ik een blok shampoozeep, tandpastatabletten, bamboerietjes en een bijenwaskleedje waar ik kaas in kan verpakken. Al met al viel het me alles mee en had ik boeiende gesprekken als ik vertelde dat ik ‘op dieet was’.’’

Ook Louis, actief als plasticsoepbestrijder vanuit Jutters Katwijk, Straatjutters Katwijk en Coast Busters, is er dit jaar weer bij. Hij kijkt erg kritisch naar verpakkingen bij het boodschappen doen. ‘’Een goede voorbereiding is vereist. In een gewone supermarkt glimt al het plastic je bij binnenkomst al tegemoet. Inkopen doen zonder “single use plastics” is eigenlijk geen doen’’. Louis hoopt dit jaar een Top 10 te kunnen maken van meest efficiënte manieren om plastic te minderen.

Louis en Caroline dagen zoveel mogelijk mensen uit om in de maand oktober minimaal een week (langer mag natuurlijk) mee te doen aan het Plastic Dieet. Deelnemers wordt gevraagd om hun ervaringen (met graag een foto!) te delen. De origineelste inzending maakt kans op een dinerbon. Op zaterdag 31 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Voor meedoen, neem contact op met caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk