Het Natuurcentrum is geopend
op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

Help de Zomertortel en tel mee!

Van harte aanbevolen door de Vogelclub Katwijk en Natuurcentrum Katwijk: vogels tellen op zaterdag 9 mei en tegelijk de Zomertortel helpen!

Het was 25 jaar geleden nog een algemene broedvogel in heel Nederland, ook in en rond Katwijk. Nu mogen we blij zijn als we er eentje in de trektijd voorbij zien vliegen. Het is hard gegaan met de Zomertortel. Zo hard, dat vergelijkingen met de uitgestorven Trekduif van Noord-Amerika zich opdringen.

De Zomertortel trekt elk jaar naar Afrika om te overwinteren. Op trek en in de winterkwartieren worden er nog steeds jaarlijks honderdduizenden geschoten door sportjagers, terwijl de soort het door alle veranderingen in het landschap al heel moeilijk heeft in de broedgebieden en de overwinteringsgebieden. Het recept voor een verbijsterende achteruitgang van dit prachtige duifje: 90 procent sinds de jaren tachtig, en de achteruitgang gaat door…

Hoe kunnen we de Zomertortel helpen? In ieder geval met geld, waarmee beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden en voorlichtingscampagnes worden opgezet. Zaterdag 9 mei is er een speciale actie om geld in te zamelen voor de Zomertortel. Het idee is overgewaaid van Texel. Het Wadden Vogelfestival dat dit weekend plaats zou vinden gaat vanwege alle corona-maatregelen niet door. Voor het onderdeel Texel Big Day is een alternatief gevonden, dat landelijk is uitgerold.

Overal in Nederland worden zaterdag 9 mei zogenoemde ‘Big Days’ en ‘Big Sits’ georganiseerd, ook in Katwijk. Individuele vogelaars en teams (maximaal twee personen!) proberen in een bepaalde tijd zoveel mogelijk vogelsoorten te zien; op een bepaalde route, op een bepaalde locatie of (de corona-adviezen indachtig) vanuit huis!
De originele Texel Big Day is een wedstrijd vogels kijken waarin je binnen 24 uur op de fiets zoveel mogelijk vogelsoorten probeert te zien. Deze nieuwe landelijke Home Edition is heel laagdrempeliger, en je kunt ook nog prijzen winnen.

Kijk voor meer informatie over deze dag en over de Zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl. Inschrijven kan daar ook. Het inschrijfgeld is 25 euro per persoon/per team (maximaal twee, of gezin). Dit inschrijfgeld is de donatie voor de bescherming van de Zomertortel. Na inschrijving wordt het team vermeld op https://www.waddenvogelfestival.nl/deelnemers-2020/ en kan het inschrijfgeld gedoneerd worden door gebruik te maken van de eigen donatiebutton.
Zodra het inschrijfgeld/donatie betaald is, is men officieel deelnemer van de Texel Big Day Home Edition en krijgt men een mooie sticker toegestuurd (voor de eerste 500 inschrijvingen). Vrienden en familie kunnen sponsoren via dezelfde donatieknop achter je naam! En al dat geld komt ten goede aan de bescherming van de Zomertortel.

In Katwijk doen al meerdere teams mee, onder andere op de bekende telposten. De titel ‘’Home Edition geeft aan dat iedereen ook vanuit huis, balkon en tuin mee kan doen. Wat is er leuker dan een paar uur vanuit je eigen tuin/tuin/balkon naar vogels kijken! En meedoen of niet, sponsoren kan altijd!

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk