Het Natuurcentrum is geopend
op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

Alleen door de ramen!

In verband met het coronavirus is ook het Natuurcentrum Katwijk tot nader order gesloten en zijn alle activiteiten afgelast. De mini wissel-exposities in de vitrine zijn echter ook van buiten te zien.

Het eerste voorwerp dat in de vitrine werd gelegd was een walvisbot, in 2014 door een strandwandelaar gevonden op het strand van Katwijk. Ook was er al een wespennest te zien, afkomstig uit een Katwijkse woning. Wat er nu in de vitrine ligt is door de sluiting al enkele weken niet verwisseld.

Het is een botje, maar niet zomaar een botje. Naast de zeehond, waar dit botje vandaan komt, schijnen heel veel zoogdieren en ook de chimpansee en gorilla zo’n botje te hebben. Maar de mens, die toch best veel op een aap lijkt, weer niet... Misschien omdat mensen strakke broeken dragen?

Het gaat namelijk om een zeehondenpenisbotje. Het bijzondere kleinood werd door Jaap van Egmond, strandvondst-deskundige van het Natuurcentrum, op het Katwijkse strand gevonden, en hij maakte er ook het mooie standaardje bij. Het is dus nog even te zien in de vitrine, zij het helaas van enige afstand.

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk