Het Natuurcentrum is geopend
op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

Aanmeldformulier

Foto's voor de media
captcha

Posters Natuurcentrum Katwijk

KatwijkGroen_vogelvucht_def.jpg

NatC_Bos_Poster_klein.jpg  NatC_Vogels_Poster.jpg  NatC_Vissen_Poster.jpg  NatC_Tentn_Wist je dat_klein.jpg  NatC_Tentn_Kwallen in de Noordzee_klein.jpg  NatC_Tentn_Het leven van een kwal_klein.jpg  NatC_Tentn_Het Bouwplan van een kwal_klein.jpg  NatC_Schelpen_Poster_klein.jpg  NatC_Porto_Tentoonst_Planten_Poster.jpg  NatC_Duin_Poster_klein.jpg  NatC_Dorp_Poster_klein.jpg

Vul het onderstaande formulier in voor deelname wandeling en hapje/drankje.

 

Aanmelding Wandeling Natuurcentrum Katwijk

Ik ben/ wij zijn present
captcha

Natuurfotowedstrijd Katwijk 2018

Ook dit jaar organiseert Natuurcentrum Katwijk weer de natuurfotowedstrijd waarin je jouw drie mooiste natuurfoto's die je dit jaar gemaakt hebt in de omgeving van Katwijk kan insturen!

 

Prijzen

Elk jaar zien we de kwaliteit van de inzendingen toenemen en daarom vinden wij dat ook de prijzen daarin mogen meegroeien. De winnaar van de volwassenen en jeugd categorie ontvangt deze keer een waardebon van SONY van 250 euro, de nummers twee 150 euro en nummers drie 100 euro! Deze kan gebruikt worden bij Foto Kruyt.

Alle genomineerden en winnaars krijgen de tentoongestelde afdruk van hun foto mee op de dag van de prijsuitreiking. Voorafgaand aan deze prijsuitreiking krijgen zij ook nog eens een lezing van de bekende natuurfotograaf Gustav Kilburg in het Natuurcentrum Katwijk aan de Boulevard, hoek Voorstraat.

Winnaar Natuurfoto Katwijk 2018 Onder de 18 jaar - David Spaans

Winnaar Natuurfoto Katwijk 2018 - Peter Duijndam

 

Reglement

Elke deelnemer mag maximaal drie eigen natuurfoto’s insturen. De foto’s moeten gemaakt zijn in de directe omgeving van Katwijk tussen september 2017 en september 2018. De deadline voor het insturen van foto’s is 15 september 2018. Ben je jonger dan 18 jaar dan stuur je jouw beelden in bij de jeugdcategorie. Jurering gebeurt door een vakjury en door publieksstemming.

Via dit formulier kun je je foto’s inzenden. Je gegevens hebben we nodig voor deze wedstrijd en zullen niet buiten het Natuurcentrum Katwijk worden gebruikt. Voor inspiratie, je inzending en het delen van foto’s kijk je even in de Gallery. Let op, het duurt ongeveer een week voordat je foto’s hier verschijnen.

 

Formulier voor inzending en deelname

Geef uw foto-bestandsnaam ook uw eigen naam en fototitel mee.

Bijvoorbeeld:
-   janwillemvanderplas-foto1-vosinduin.jpg
janwillemvanderplas-foto2-wulkophetstrand.jpg

Bedankt!

Blader bestanden
Grootte limiet voor elk bestand is 20.0 MB
  captcha

   

   

  Foto's en video zomeravond duinexcursie Natuurcentrum Katwijk

  Video

   

  Foto's

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

  Zomeravond Duinexcursie Berkheide

  Foto's van de Zomeravond Duinexcursie Berkheide
  door Maarten Plug - Natuurcentrum Katwijk 2015

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   

  Beestjes in Katwijk

  Deze foto's van beestjes zijn van Maarten Plug - Natuurcentrum Katwijk

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   

  Teken in Katwijk

  Bron: Tekenradar.nl

  Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. Teken behoren dan ook tot de spinachtigen (dierklasse Arachnidae, subklasse Acari). Teken ondergaan vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek (zie onderstaande foto). De larve heeft zes poten maar de nimf en de volwassen teek hebben acht poten.

  Tekenstadia_klein_Fedor_Gassner

  Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

  In Nederland wordt de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek. De wetenschappelijke naam voor de schapenteek is Ixodes ricinus (suborde Ixodida, familie Ixodidae, de zogenaamde ‘harde’ teken, herkenbaar door een schildje (scutum) over het achterlijf). De schapenteek kent een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

  Teken voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig, en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren. De paring vindt meestal plaats op de gastheer. Na de paring zuigt het vrouwtje zich vol met bloed en zwelt haar lichaam zichtbaar op. Als ze volgezogen is laat ze zich op de grond vallen. Het vrouwtje heeft het bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Als de eieren rijp zijn, legt het vrouwtje deze op de bodem, waarna zij sterft. Ze legt 1000 tot 2000 eieren. De eieren worden in de herfst gelegd. Mannetjes kunnen meerdere keren paren en hebben geen bloed nodig en zullen dus ook niet bijten. In het volgende voorjaar komen de larven uit, die zich voeden op kleine knaagdieren (muizen) en vogels. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, die in winterrust gaan. In het volgende jaar voeden de actieve nimfen zich op een grote variatie aan zoogdieren en vogels. Aan het einde van de zomer vervelt de nimf tot volwassen teek (mannetje of vrouwtje). De volwassen teken gaan in het volgend voorjaar op zoek naar een gastheer, meestal een grote grazer zoals ree, hert of wild zwijn, maar ook schapen, runderen en paarden kunnen als voedselbron dienen.

  Bron: Tekenradar.nl

  Katwijk op haar mooist

  Deze foto's van Katwijk zijn van Arjan van Duijvenboden van DNatuur.nl

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   

  Vogels in Katwijk

  Deze foto's van vogels in Katwijk zijn van René van Rossum van Birdclub Katwijk 'De Duinstag'.
  Klik op de foto om de vogels in het groot met naam erbij te zien.

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   

  Eerdere pogingen tot het oprichten van een Katwijks Natuurcentrum zijn gestrand zoals in onderstaand artikel te lezen is.

  Bron: Dichtbij

  Afblazen natuurcentrum valt verkeerd

  REGIO  |  19 november 2010

  KATWIJK - Het opzetten van een natuur- en milieueducatiecentrum in het theehuis van de Pan van Persijn gaat niet door. Onder de basisscholen in de gemeente Katwijk is geen draagvlak voor het initiatief. De directeuren zijn wel enthousiast, maar hebben geen mankracht om het centrum van de grond te tillen. De raadscommissie Ruime is teleurgesteld en dringt aan op een nieuw voorstel.

  Links

  logo naturalis natuurcentrumkatwijkNaturalis

  Bij Naturalis Biodiversity Center willen we biodiversiteit beschrijven, begrijpen en verklaren. Voor het welzijn van de mensen en het voortbestaan van de aardse natuur. Wij willen biodiversiteit beschrijven, begrijpen en verklaren voor het welzijn van de mens en voortbestaan van de aardse natuur.

  Naar de website van Naturalis


  logo ivm

   

  IVN regio Leiden

  Het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid regio Leiden. IVN regio Leiden is een van de 170 afdelingen van IVN Nederland. Ons werkgebied omvat Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude. We zijn in veel natuurgebieden actief, kijk eens onder Natuurgebieden!

  Naar de website van IVN


   

  logo samenduurzaamNME Holland Rijnland

  Hier kunt u het aanbod van natuur- en milieuactiviteiten in de regio Holland Rijnland doorzoeken en reserveren. Het aanbod is gericht op scholen, naschoolse opvang, inwoners van jong tot oud en bedrijven.

  Naar de website van NME Holland Rijnland


   

  logo deduinstagVogelclub Katwijk 'De Duinstag' 

  Op de website van de Katwijkse vogelclub 'De Duinstag' vindt u mooie artikelen en waarnemingen over vogels in Katwijk.

  Naar de website van vogelclub Katwijk De Duinstag


   

  logo staatsbosbeheerStaatsbosbeheer

  Van Wassenaar tot de top van Zuid-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook uit: Hollands Duin. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen. Wandelen, fietsen en mountainbiken; het kan hier allemaal.

  Naar de website van Staatsbosbeheer


   

  logo duinbehoudDuinbehoud

  De Stichting Duinbehoud is een onafhankelijke landelijke organisatie voor de bescherming van de duinen. Zij komt op voor de natuurbelangen langs de Nederlandse kust en voor de belangen van mensen die van deze natuur willen genieten. Door het voeren van acties, overleg en juridische procedures probeert Duinbehoud de natuur langs de kust te versterken. Zij stuurt regelmatig adviezen naar de overheid en naar beheerders om de natuur beter te beschermen of om nieuwe natuurgebieden in te richten.

  Naar de website van Duinbehoud


    

  gemeentekatwijk logoGemeente Katwijk

  Duurzaam denken en handelen betekent dat je bewust met grondstoffen en energie omgaat, nu en in in de toekomst. Zo is groene energie duurzaam, omdat het niet bijdraagt aan het opwarmen van de aarde. Ook put groene energie de voorraden niet uit. Goede voorbeelden van duurzaamheid zijn het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Een duurzaam Katwijk maken we samen: inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente.

  Naar de website van Gemeente Katwijk


  logo strandpaviljoen hetstrand katwijk

   

  Het Strand "Restaurant aan Zee"

  Ervaar de smaak van het diner aan zee... Het Strand "Restaurant aan Zee" is gelegen op het strand van Katwijk, recht voor de Witte kerk, met een uniek uitzicht op zee. Vanuit uw stoel, met de Noordzee op slechts enkele meters afstand, kunt u ongedwongen genieten van het schouwspel van de zee. Een hevige storm, passerende vissersbootjes, een schitterende zonsondergang aan de eindeloze horizon, het fascineert elke dag opnieuw. De keuken van Het Strand staat voor: Puur & Eerlijk.

  Naar de website van Het Strand


  logo strandbibliotheek katwijk

   

  Bibliotheek Katwijk

  Gedurende de hele zomervakantie, van 10 juli t/m 22 augustus, kunnen bezoekers aan het strand van Katwijk van maandag tot en met zaterdag gratis boeken en tijdschriften lenen, want de Strandbibliotheek is terug van weggeweest. En hoe!

  Naar de website van Gemeente Katwijk


   

  kustenzeegidsKust en Zee

  Vereniging Kust & Zee is een Europese organisatie die internationaal bekend staat onder de naam: Coastal & Marine Union – EUCC. We werken aan duurzame oplossingen voor een rijke kust en een gezonde zee, waarbij behoud, gebruik, beheer en ontwikkeling samengaan en mens en natuur in evenwicht is.

  Naar de website van Kust en Zee


   

  logo stichtingdenoordzeeNoordzee

  De Noordzee is een bijzonder gebied met grote soortenrijkdom en productiviteit. Mensen maken intensief gebruik van dit natuurgebied; o.a. scheepvaart, visserij en zandwinning. En er komen steeds meer nieuwe activiteiten bij. Door dit intensieve gebruik is de Noordzee niet meer zoals zij ooit was, vol met vis, met een gevarieerde bodem en rijk aan leven.

  Naar de website van Noordzee

   

  Natuurcentrum Katwijk fotograaf Arjan van Duijvenboden

  ozio_gallery_nano
  Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

   

  Jouw foto's zijn welkom!

  Stuur ook jouw foto's - flora en fauna Katwijk - op naar foto@natuurcentrumkatwijk.nl

  Of vul onderstaand formulier in.

   

   

  Wij danken de gemeente Katwijk voor de subsidie waar mede we een start op het Katwijkse strand hebben kunnen maken!

  Verder bedanken wij:

  DNatuur
  Arjan van Duijvenboden van DNatuur.nl bedankt voor de schitterende foto's die wij mogen gebruiken voor onder andere flyers, posters en de achtergrond van deze website!

  VerheesNotarissen
  Notarissen van VerheesNotarissen.nl bedankt voor uw deskundige dienstverlening!

  Plugdesign
  Maarten Plug van Plugdesign.nl bedankt voor het ontwikkelen en onderhouden van de website!

  Bestuursleden en adviseurs van Natuurcentrum Katwijk
  Alle bestuursleden, adviseurs, vrijwilligers en nauw betrokkenen van Natuurcentrum Katwijk hartelijk bedankt voor jullie medewerking en inzet!

  Voel jij je betrokken bij de natuur in de omgeving Katwijk? Vind jij het net als wij ook belangrijk om de aarde leefbaar te houden voor de komende generaties? En wil je hierin ook een eigen verantwoordelijkheid nemen? Wij zouden dan graag met je in contact komen! We kunnen alle hulp gebruiken om Natuurcentrum Katwijk verder op de kaart te zetten en uit te bouwen.

  Hoe kun jij ons helpen

  Wij zijn op zoek naar partners en mensen die ons steunen. Word "Vriend van Natuurcentrum Katwijk"!

  - Steun ons met je mening

  Like ons op Facebook

  - Geef je op als vrijwilliger

  - Doneer een kleine bijdrage (rekeningnummer NL36 RABO 0302 9486 43 t.n.v. Stichting Natuurcentrum Katwijk)

  - Word sponsor

  opmaak natkat foto sun


  Steun ons met je mening

  Eén van onze belangrijkste geldschieters is de Gemeente Katwijk. Graag laten we aan de Gemeente zien dat het Natuurcentrum lééft in Katwijk en dat we in een behoefte voorzien voor bezoekers en bewoners van Katwijk. Jij kunt hierbij helpen door ons te Liken op Facebook (Natuurcentrum Katwijk pagina). Of laat "hier" een berichtje achter of laat een bericht of tip achter in onze locatie op het strand (daar ligt een gastenboek).  Wij vinden het belangrijk om te horen hoe je over ons denkt.


  Geef je op als vrijwilliger

  Wij zijn op zoek naar vrijwilligers. Heb je interesse om iets te doen voor het Natuurcentrum?

  Mail ons via het e-mailadres: vrijwilliger@natuurcentrumkatwijk.nl
  Of bel ons: 06-42460770 (Maarten Plug)
   

  Doneer een kleine bijdrage

  Als je ons liever financieel wilt steunen kan dat altijd. Maak een bijdrage over op rekeningnummer NL36 RABO 0302 9486 43 t.n.v. Stichting Natuurcentrum Katwijk. Wij besteden al het geld wat binnenkomt aan de verdere uitbouw van het Natuurcentrum.


  Word "Vriend van Natuurcentrum Katwijk"

  We weten dat er ook mensen zijn die zich liever voor langere tijd verbinden aan het Natuurcentrum. Wij noemen dat "Vriend van Natuurcentrum Katwijk". We vragen je om een bijdrage van minimaal € 50,00 per jaar. Wij bieden je het volgende aan:

  Wij nodigen je uit voor een borrel (begin of eind van het seizoen) waarin we graag je mening horen hoe we het Natuurcentrum Katwijk nog beter op de kaart kunnen zetten

  Je kunt ieder jaar aan één activiteit meedoen zonder extra kosten

  Voor de eerste 50 Vrienden van Natuurcentrum Katwijk hebben wij het boek Vogels in een veranderend duin klaarliggen

  Hoe wordt je "Vriend van Natuurcentrum Katwijk"?

  Stuur een mail met je naam, adres (om het boek af te leveren) en emailadres naar

  info@natuurcentrumkatwijk.nl

  Maak minimaal 50 Euro over op onze rekening: NL36 RABO 0302 9486 43 t.n.v. Stichting Natuurcentrum Katwijk onder vermelding van je naam en "Vriend van Natuurcentrum Katwijk"

  Wij zorgen dat het boek zo snel mogelijk in je bezit komt


  Sponsoring voor bedrijven

  Werk jij bij een bedrijf die geïnteresseerd zijn in sponsoring van een Duurzame Samenleving of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Dan is het Natuurcentrum Katwijk een goede investering. Neem contact met ons op hoe je zou willen sponsoren en welke ´tegenprestatie´ wij je zouden kunnen bieden (plekje op website, deelname aan activiteiten, bedrijfspresentatie, etc.)

  Nieuws

  Stichting Natuurcentrum Katwijk werkt momenteel hard aan de opening van een eerste fysiek centrum deze zomer aan de Katwijkse Kust.
  Tevens is deze website in aanbouw. Dit digitale platform zal ook een inspirerend, informatief en interactief deel worden van Natuurcentrum Katwijk.

  Aan deze pagina wordt hard gewerkt.

  Wat kan je op deze pagina verwachten?
  - activiteiten
  - excursies
  - workshops
  - lezingen
  - en nog veel meer

  natuurcentrumkatwijk vos kop

  Instagram @natuurcentrumkatwijk